נחשף: פייסבוק וועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות של הכנסת מנהלות בחודשים האחרונים מאבק משותף בדפי זנות ברשת
אנטיגונה דיוויס מנהלת האבטחה הגלובלית של פייסבוק אישרה כי בחודשים האחרונים צוות הוועדה בראשות חה"כ עליזה לביא עבד מול פייסבוק בקו ישיר כדי להוריד דפים ופרופילים החשודים כמקדמי זנות וסחר בנשים וקטינים. חה"כ לביא: "באמצעות העבודה מול פייסבוק הצלחנו לפגוע בפרופילים ודפים שקידמו זנות וסחר בנשים אך יש עוד עבודה רבה לפנינו".
במהלך הדיון נזפה יו"ר הועדה בפרקליטות: "טיפלתם רק ב-38 אתרים פוגעניים מתוך 700"
וועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות קיימה היום (ד') דיון בנושא המאבק בזנות ברשת האינטרנט. יו"ר הוועדה חה"כ עליזה לביא אמרה כי אחד הנושאים שזכו שוב ושוב לביקורת ציבורית בשנים האחרונות היא הקלות בה ניתן לפרסם שירותי זנות בישראל, הן במרחב הציבורי והן באתרי אינטרנט. "פרסום בדבר שירותי זנות הוא חוליה משמעותית בתעשיית הזנות, שכן הוא מעודד את הצריכה ואת הביקוש לשירותים אלה ועושה אותם לנגישים יותר לציבור, ובכך אף תורם להגדלת מספר העוסקות והעוסקים בזנות ולהחמרת הפגיעה בהם. זה מספר את הסיפור שלנו כחברה".
חה"כ לביא הודתה כי הטכנולוגיה לעולם תשיג את המחוקק בשל הכסף הרב שמעורב בתעשייה אך חשפה כי בחודשים האחרונים צוות הוועדה מנהל מאבק משותף בתופעה יחד עם חברת פייסבוק. "פניות שהגיעו אלינו בחודשים האחרונים דרך ארגוני הסיוע לנפגעות תקיפה מינית והמטה למאבק בסחר בנשים ובזנות שהצביעו על דפי פייסבוק שנועדו לניצול נשים בזנות ופגיעה בקטינים הועברו דרכינו ישירות לפייסבוק באמצעות ערוץ שהקמנו והוסרו וכך מנענו פגיעה נוספת. הצלחנו לייצר קשרי אמון ועבודה משותפת ואנחנו מעבירים לג'ורדנה קטלר מנהלת המדיניות של פייסבוק ישראל באופן קבוע עמודי פייסבוק המשמשים כפלטפורמה לפרסום זנות ודירות דיסקרטיות והם דואגים להסירם".
אנטיגונה דיוויס, מנהלת בכירה מדיניות בטיחות גלובלית בפייסבוק הדגישה בדיון כי פייסבוק נלחמת בסחר בבני אדם בפלטפורמה, והרחיבה על הכלים שבהם היא משתמשת כדי לסכל את הסחר בנשים ועל החשיבות של העבודה עם ארגונים חיצוניים בעלי מומחיות בנושא זה. ״אנחנו עובדים עם מספר ארגונים חיצוניים באופן מאוד מועיל שמספקים לנו את המידע הנדרש כדי לזהות דפים הקשורים בזנות ברשת, שבדרך כלל משתדלים להישאר מוסתרים. כשמשתפים אותנו בכתובות של האתרים הללו אנחנו בפייסבוק יכולים לאתר את דרכם את הפרופילים הרלוונטיים״. אנטיגונה גם סיפקה מידע על איך הסוחרים בנשים משתמשים באמוג'י בכוונה כדי לנסות להסתיר את הפעילות שלהם בפייסבוק: ״בזכות המידע הזה אנחנו מצליחים לזהות ולהסיר חשבונות העוסקים בסחר מהפלטפורמה״.
אנטיגונה גם דיברה על השימוש הגובר בטכנולוגיה כדי לטפל בשימוש לרעה בפלטפורמה וציינה כי בין ינואר למרץ השנה פייסבוק הסירה 583 מיליון חשבונות מזויפים לרוב בתוך דקות מהרגע שהם עלו לפלטפורמה. ״זה חשוב כי חשבונות מזויפים מפרים את המדיניות שלנו והם בדרך כלל נוצרים בדיוק לטובת המטרה הזו״.
עו"ד ניצן כהנא מהמטה למאבק בסחר ונשים בזנות: "השיתוף פעולה עם פייסבוק הוא לא פחות מתקדימי. פעם היו קבוצות של נערות ליווי שפעלו באמצעות פייסבוק והיום הן אינן קיימות. המשטרה והפרקליטות חייבים לעשות יותר כדי לסגור אתרים ולהפסיק את פרסום כרטיסי הטלפונים. כל יום שהשירותים הללו מפורסמים בכל לילה הנערות ייפגעו. צריך לפעול ומהר".
עו"ד איתי גוהר ממחלקת הסייבר של פרקליטות המדינה אמר כי החוקים החדשים הם חלק מסל כלים שאנחנו מנסים לשכלל כל הזמן. "כדי לתקוף פעילות פלילית בעולם הסייבר צריך להיות גמישים. בעבר הורדנו אתרי אינטרנט שפרסמו זנות בפלטפורמות אינטרנטיות. פעלנו גם בתחומי הפדופיליה וביקשנו חסימה ל-31 אתרים שפרסמו תוכן פדופיליה. קיבלנו 12 צווים להגבלת גישה לאתרים שמפרסמים תוכן של שירותי זנות ומחר יהיה דיון בבית המשפט לגבי בקשה שלנו להסרת 10 אתרים נוספים ונקווה שבית המשפט יתמוך בבקשה שלנו. עדיין לא הגענו בשום מקרה לזהות המפעילים". חברת הכנסת לביא נזפה בפרקליטות: "מתוך 700 אתרי חשודים נמצאו 38 אתרים וביקשנו כבר מ-2016 לדעת מה איתם? אני לא מסופקת מתשובות הפרקליטות".
רפ"ק שרית פרץ קצינת חוקרים ארצית: "אנחנו במרדף סביב הזנב שלנו כדי להקדים את העבריינים וחושבים איזה חוקים צריך לחוקק כדי להתמודד עם התופעות החדשות שמתפתחות. אותרו 700 אתרים שמפרסמים אבל לא כולם מפרסמים שירותי זנות באופן ישיר וכדי ליצור מדיניות מחמירה של בתי המשפט אנחנו בוחרים אתרים שמפרסמים אתרי זנות באופן ישיר מצאנו 38 אתרים וחלקם תוך כדי לא התאימו להגדרות החוק והפרקליטות נלחמת על כל אתר. ארגוני המלחמה בזנות העבירו אלינו תלונה שעברה לטיפול מוסר של ימ"ר תל אביב על אדם פרטי שפרסם שירותי זנות בצורה מובהקת והוגש נגד אותו אדם כתב אישום. אנחנו רוצים לעבוד בצורה מסודרת ומאורגנת".
הקרימינולוגית נעמה ריבלין מנהלת סלעית מרכז לסיוע לנשים במעגל הזנות אמרה: "אני שומעת את ההססנות של המשטרה והפרקליטות ואני תוהה האם היה כתוב באתרים הללו 'יהודון' האתרים הללו יורדים במהירות, לא ככה? אני לא מבינה למה יש בכלל מחשבה שזה לא יעבור בבית המשפט? למה אנחנו צריכים להעביר לפרקליטות מחקרים על נזקי הזנות. למה קו ההגנה הוא לא הפלייה כלפי נשים בזנות? אם לא נהיה יותר חכמים מהם נהיה אחריהם".