מה בספר?

מאז ומתמיד היו מנהגי הנשים יסוד חשוב ביהדות ובשמירה עליה. הנשים יצרו לעצמן חלופות של מסגרות נשיות ללימוד ולעשייה דתית: מרחב לימוד של נשים ונערות. היחד הנשי הזה הצמיח לאורך הדורות מנהגים ומסורות. מעין תורה נשית-יהודית שבעל-פה או ארגז כלים שהועבר מאם לבת. אך במרוצת הדורות, אבדה תורה זו. מנהג נשים הוא מסע התחקות מרתק אחר הנשים הללו ששימרו בזיכרונן ובמעשיהן מידע נדיר, מסורתי והלכתי. הספר, מציע חשיפה לפסיפס נשי של מנהגים וסיפורים, שנועד להחזיר את נשמתו של עולם יהודי שכמעט הלך ואבד לעולמים, מסורות בנות מאות שנים, לעתים אלפים – שכמעט נעלמו.

הספר מנהג נשים הוא המשך טבעי ומעשיר לתפילת נשים. עם פרסום הספר תפילת נשים אשר עורר הדים רחבים, הגיעו אליי עדויות ומידע רב, שהובילו אותי למסע חקר בן חמש שנים לשחזור מנהגי הנשים היהודיות לאורך הדורות ובקהילות השונות. פגשתי אנשים מכל הזרמים – חרדים, חילונים, דתיים לאומיים, חרד"לים, יהודים ולא-יהודים, ישראלים ותושבי חו"ל – וכולם נשאו עמם ידע חי ונושם, עדויות אישיות ולעיתים גם תיעוד נדיר. שיחות, תצפיות והקשבה אינטימית חשפו בפניי געגוע משותף למסורת שהייתה ואיננה.

הגעגוע הזה הניע אותי לסטות ממסלול מחקרי מובנה ולעזוב פעילות ציבורית מחייבת לטובת מסע עצמאי של תיעוד, שחזור וכתיבה. זהו געגוע לעולם שנעלם, למסורת שנשכחה, ולצורך קיומי לחדש את פעימתו של מעגל הנשים שנפרץ ונקטע. אובדן המנהגים אינו מקרי, והוא תוצאה של חורבן, גלות, פרעות והשהיית הגאולה, לצד תהליכים מודרניים כמו קיבוץ הגלויות, השאיפה לאחדות, והניסיון לכפות נוסח אחיד. הספר מבקש להחיות מנהגים אלה ולשזור אותם מחדש ברקמת החיים היהודית, מתוך מבט אל העבר ותקווה לעתיד.

במחקר זה נוכחתי לדמיון מפעים במנהגיהן של נשים יהודיות אשר חוצה שפות ויבשות. הוא נמתח בין איטליה לגרוזיה ומרוקו, בין גרמניה לקוצ'ין, בין תוניס לאשכנז, ובין עיראק, פולין וצרפת. הספר נוצר את סיפורי סבותינו ואמותינו בטרם יֵרדו לתהום, ומדגיש את משמעותה ואת עומקה של תורת הנשים היהודית, שלא פעם שימשה כמגדלור לעולם ההלכה.

חשיבותו של הספר אינה נעוצה רק בזיקתו לעבר, משום שהוא מחיה מנהגים שעברו בעל-פה מאם לבת, מסבתא לנכדה, מחמות לכלה. נראה כי במקביל להלכה המוכרת, המתועדת במאות ובאלפי ספרים, התפתחה לאורך הדורות עשייה נשית: ביום-יום, בימי שבת ומועד, בתאריכים מיוחדים וסביב חוויות אישיות-נשיות. במקומות רבים שבהם הלימוד הרשמי והעשייה הדתית של הבנים היו אצל המלמד או ב"חדר", בבית-המדרש או בבית-הכנסת, את הספרים החליפה מסורת של חניכה אישית, להכוונה מעודנת אל היהדות, אל בורא עולם, אל המנהג, אל ההלכה, אל נורמות התנהגות ואל מודל חיקוי ראוי.

נשים נהגו להתארח זו אצל זו, להתייעץ, לייעץ, לחלוק ולשתף, לעסוק במלאכת כפיים בחברותא: טווייה, רקמה או קליעה, ולשיר שירת נשים. הבנות הצעירות הקשיבו לשיחות האימהות ולשירתן ולמדו מהן. גם ללימוד לקראת חיי משפחה ולחיי אישות נחשפו הצעירות בשעות המפגש הנשי. כך היה נהוג בקהילות שונות בפזורה. על אף התנאים המצרים, ההגבלות הפנים-קהילתיות והאיומים החוץ-תרבותיים הצליחו הנשים להצמיח את המנהגים והמסורות.

כפי שכתב מהר"ם מרוטנבורג: "אין לסתור מנהגי נשים זקנות מבני עמנו על פי הקבלה שיש בידן… ואם אינן נביאות – בנות נביאים הן", כלומר, המנהגים שהנשים שמרו והעבירו מדור לדור הם בעלי ערך ומשמעות, גם אם אינם כתובים בהלכה הרשמית. לכן, אני מזמינה אתכן לאמץ מתוך הספר מנהגים, טקסים, תפילות ומסורות, ולהמשיך את דרכן של הנשים היהודיות, שחיברו את היחיד והקהילה באמצעות עולמן הרגשי, תרבותן העשירה ועוצמתן הרוחנית, שנשארה רלוונטית גם היום.

כמובן, אני בטוחה שיש עוד נסתר מעבר לגלוי ואני ממשיכה במסעותיי ובמחקרי. מוזמנים לשתף במנהגים משפחתיים ובעדויות מבית אמא וסבתא.

הספר במדיה

מנחם הורוביץ, "כתבנו בצפון" על הספר מנהג נשים.

"עם הספר" מנחם הורוביץ מספר על סיפרו האהוב / חדר החדשות הצפון והעמקים

הגרסה הנשית של היהדות

נשים ותרומתן לפולחן הדתי הן מורשת ממשית בהיסטוריה של קהילות יהודיות, אך מורשת זו נשכחה, בעיקר בגלל הדומיננטיות של הגברים

עליזה לביא ומנהגי הנשים – בין מסורת לחידוש במאה ה-21

החוקרת והסופרת עליזה לביא עוסקת בדרכים חדשות לשימור והחייאת מנהגי נשים, מתוך חיבור למסורת ולתרבות היהודית בעידן המודרני.

עליזה לביא חושפת את המורשת הנשית – מנהגים, טקסים וסיפורים שנשכחו

בספרה “מנהג נשים”, עליזה לביא משיבה לתודעה מנהגים, טקסים ותפילות של נשים יהודיות מכל קצוות התפוצות, ומעניקה להם מקום של כבוד בתוך ההיסטוריה היהודית והתרבות הפמיניסטית.

עליזה לביא מחזירה את התורה הנשית למרכז – מסורת, טקסים ומנהגים שנחשפים מחדש

בספרה “מנהג נשים”, עליזה לביא מתחקה אחר מנהגים, תפילות וטקסים יהודיים-נשיים מרחבי התפוצות, ומביאה לדיון את מקומן של הנשים במסורת היהודית, תוך יצירת גשר בין עבר להווה.

רנסנס של יהדות חייב לכלול יותר מספרים

ד"ר עליזה לביא, מחברת הספר "מנהג נשים" מספרת לערוץ 7 על דרכן של נשים לבטא בדרכן היחודית את אמונתן ויהדותן

הצג עוד

הזמנת הרצאה - לחולל השראה

להזמנת הרצאה מרתקת של ד"ר עליזה לביא אנא השאירו פרטים





    להזמנת הרצאות שלחו הודעה

    ליצירת קשר או להזמנת הרצאות אנא חייגו 03-7208856 או השאירו פרטים ונשיב בהקדם האפשרי


      To book a speaking engagement with Dr. Aliza Lavie please leave your details below