ישראל בדרוג העליון במאבק בסחר בבני אדם:
שגרירים ודיפלומטים הגיעו לדיון משותף בממצאים
ח"כ עליזה לביא: "חובתנו להוות מגדלור מוסרי במאבק בסחר, אך גם במיגור הזנות"
ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות, בראשות ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), התכנסה הבוקר (ד') לדיון חגיגי בהשתתפות בהשתתפות שגרירים ונציגים דיפלומטים ממדינות שונות, לדיון בממצאי דו"ח מחלקת המדינה האמריקאית בנושא המאבק העולמי בסחר בבני אדם לשנת 2016
מדינת ישראל דורגה בדירוג הראשון בדו"ח זו השנה החמישית ברציפות. בפעם החמישית ברציפות.הדו"ח, המתפרסם מדי שנה מ-2001, מחלק את מדינות העולם לשלוש רמות בהתאם לרמת העמידה ופעילותן למיגור התופעה. במשך יותר מעשור דורגה מדינת ישראל בדירוג השני, עד שביוני 2012 דורגה לראשונה בזה הראשון, שבו כלולות מדינות העומדות בסטנדרטים המינימליים בכל הנוגע למאבק בסחר בבני האדם.
בדיון השתתפו שגריר נורבגיה בישראל, ג'ון הנסן-באוור (Jon Hanssen-Bauer), נציג שגרירות ארה"ב, מארק נורדברג (Marc Nordberg), נציגת ארגון ההגירה הבינ"ל, אלמה ג'אני (Alma Jani), ומשלחת מאלבניה, בראשות סגנית שר הפנים, אלונה ג'בריאה (Elona Gjebrea). מטרת המפגש הייתה לשתף מידע ולקיים חשיבה משותפת לקידום ההתמדדות עם תופעת הסחר. אלבניה דורגה בדרג השני בדו"ח המחלקת המדינה האמריקאית, הגיעה לישראל ללמוד על הפעילות המתבצעת למאבק בסחר בבני אדם, ומתארחת אצל מנהלת היחידה למאבק בסחר בבני אדם במשרד המשפטים, עו"ד דינה דומיניץ.
יו"ר ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), בירכה על הממצאים וסימנה מטרות להמשך:
"שמחה ומברכת על כך שישראל נמצאת בחזית המאבק בסחר זו השנה החמישית ברציפות. השיפור במעמדה של ישראל הוא תוצר של שיתוף פעולה פורה של היחידה לתיאום המאבק בסחר בבני אדם, של גופי האכיפה, הרווחה וארגוני השטח. אולם אסור שממצאים אלו יהיו מקור לשאננות. יש לזכור כי אחת התוצאות של ירידה בסחר היא עלייה בהיקפי תופעת הזנות. במהלך השנה האחרונה נחשפנו בוועדה למימדיה של תופעת הזנות והצורות השונות בהן היא מופיעה, הן בשטח והן במרחב האינטרנטי, וראינו כי היא מערבת קטינים במספרים גדולים.
על מנת שישראל תמשיך להוות מגדלור מוסרי , האתגר המרכזי של הוועדה בראשותי לשנה הקרובה הוא להתמודד גם עם תופעת הזנות המתפשטת, בדרך של חקיקה מתקדמת, של שיקום נשים ושל הטמעת מודעות בדרך של חינוך החינוך. ישראל בהחלט יכולה וראויה לעמוד בשורה אחת עם המדינות המתקדמות באירופה שכבר אימצו חקיקה להתמודדות עם התופעה".
מתוך הדיון:
שגריר נורבגיה: האיסור על תשלום עבור מין צמצם את שוק שירותי המין במדינה בכ-25%
ח"כ לביא: "נמשיך להיאבק לחקיקה כנגד הזנות גם בישראל"
ח"כ לביא פתחה את הדיון: "זו השנה החמישית ברציפות שישראל נמצאת בדרג הראשון של המדינות הנאבקות בסחר בבני אדם, על פי דו"ח מחלקת המדינה האמריקאית. זו הכרה של ממשלת ארה"ב במאבק המתמשך והמוצלח של ישראל בסחר, והזדמנות טובה להודות פה לכולם המשתתפים במאבק, אך כולנו גם נסכים כי אין זה אומר שניתן להפסיק להיאבק. יצרנו כאן שיתוף פעולה בין גורמי אכיפה וטיפול ומידע שזורם מהשטח בזמן אמת, ואני חייבים להמשיך בכך, עד שהרעה החולה של סחר בבני אדם ובנשים תעבור מן העולם".
סגנית שר הפנים האלבנית והשגריר הנורבגי סקרו שניהם לוועדה את המצב במדינותיהם במאבק בסחר, ופעולות ותעדים שננקטים בהן. השגריר הנורווגי אף הרחיב וסיפר כי לצד כבר ב-2009 חוקק בנורבגיה חוק האוסר מתן תמורה עבור שירותי מין, וכי הוא נבחן כל העת, ומתקיים דיון הבוחן זאת אל מול האפשרות של לגליזציה של הזנות. השגריר הסביר כי הם בחרו בצעד של צמצום היקוש, מתוך מחשבה שיוביל לצמצום ההיצע, ואכן יש ירידה של כ-25%, אך הנשים עצמן חוששות מקרימינליזציה שלהן ואיבוד הגנות שהיו להן.
בדיון נסקרו בפני האורחים פעילויות רבות שמתבצעות בישראל לטובת קורבנות סחר, לרבות מקלטי "מעגן ו"אטלס", מרכז היום לשיקום שמפעילה עיריית ת"א, המרפאה הניידת לנשים בזנות ומרפאת לוינסקי של משרד הבריאות, ועוד.
במהלך הדיון, הציגה גלית עינב, בוגרת שנקר, פרויקט מיוחד שהכינה המורכב מ-1500 גפרורים מעוצבים וסמליים, עבור נשים אותן היא מגדירה כשקופות, נסחרות, חסרות, ונועדו לשימוש חד פעמי בלבד. מטרתה, לדבריה, היא שנקדיש לאותן נשים ולו 'שניה אחת ביום'.
עו"ד דניאל מארקס מהמחלקה הבינלאומית במשרד המשפטים הבהירה כי השתייכות לדרג הראשון משמועתה כי המדינה עומדת במה שמוגדר כסטנדרטים המינימליים של מאבק בסחר בני אדם. עו"ד מרקס סקרה את ממצאי הדו"ח ביחס לישראל ואמר כי יש הרבה נקודות לחיוב ושתי נקודות לשלילה כלפי ישראל. לחיוב ציין הדו"ח כמות החקירות וכתבי האישום בנושא, את ההגנות לקורבנות סחר ואת המקלטים ותכניות הסיוע, את פעילות הוועדה וצעדי הממשלה להעלאת המודעות לנושא הסחר ולמאבק בו, ועוד. לשלילה ציין הדו"ח את הענישה הנמוכה בבתי המשפט ואת החשש כי עדיין קורבנות סחר מקרב המהגרים לישראל לא יזוהו ככאלה וייכלאו.