81% מהמטפלים, המעסים והצוותים הרפואיים חווים הטרדה מינית

81% מהמטפלים, המעסים והצוותים הרפואיים חווים הטרדה מינית

ח"כ עליזה לביא: ""מעסה" הפך שם קוד לשירותי זנות. הצוותים הרפואיים והמעסים הפכו לקורבנות להטרדות ולפגיעות בלתי פוסקות. החוק למניעת הטרדה מינית שכח את המטפלים".

ביום ראשון הקרוב 18/11 תעלה לוועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק של ח"כ ד"ר עליזה לביא (יש עתיד), המבקשת להרחיב את החוק למניעת הטרדה מינית כך שיחול גם על צוותים רפואיים ומטפלים במגע. כיום, קבוצה גדולה מאוד העושה עבודתה נאמנה – חשופה שוב ושוב להטרדות מיניות בלתי נסבלות – אם בחדר הטיפולים, בטלפון, או בהודעות.

החמרת התופעה נגרמת, בין היתר, משינוי ההתנהלות של תעשיית הזנות. תעשיית הזנות סיגלה לעצמה שיטות ומנגנונים לעקיפת החוק האוסר על פרסום שירותי זנות, וזאת על ידי אימוץ "שמות חלופיים". אחת השיטות הנפוצות היא השימוש במונח "מכון עיסוי" ובכינוי "מעסה" למי שלא הוכשר לעיסוי טיפולי, או שאינו עוסק בכך בפועל, וכל עיסוקו הוא בזנות, או בניהול ובפרסום של מקומות המהווים חלק מתעשיית המין.

כתוצאה מכך, נוצר לא אחת בלבול והטעיה של הציבור, שאינו מבחין בין מי שעוסק במקצוע העיסוי לבין מי שעושה שימוש במונח רק כדי להסוות עיסוק בזנות. בלבול המונחים הוביל לכך שמטפלי המגע וצוותים רפואיים נחשפים מדי יום לפניות רבות מספור, במסגרתן מוצעות להם הצעות מיניות.

כאמור, הגדרת החוק למניעת הטרדה מינית אינה חל על אוכלוסיית המטפלים, המעסים והצוותים הרפואיים. זאת, כיוון שהוראות החוק מגדירות הטרדה – כהצעות או כהתייחסויות חוזרות בעלות אופי מיני, המופנות לאדם אשר הראה למטריד, כי הוא אינו מעוניין בהצעות האמורות. התנאי בדפוס חוזר, שמציב החוק כיום, מותיר אוכלוסייה זאת פגיעה וללא מענה חוקי במקרה של הטרדה מינית, היות ובמקרים רבים הקשר בין מטופל ומטפל הוא חד-פעמי. מנגד, המטפלים מצויים בקשר עם מטופלים רבים ונחשפים להטרדות מיניות.

ח"כ ד"ר עליזה לביא, יו"ר הוועדה למאבק בסחר בנשים ובזנות: "החוק במתכונת הקיימת "שכח" את המטפלים, המעסים והצוותים הרפואיים שהפכו קורבנות להטרדות ולפגיעות בלתי פוסקות. החוק למניעת הטרדה מינית שנחקק לפני 20 שנה הוא 'צעיר' יחסית, ולכן חובתנו לבחון ולהתאים אותו אל מול המציאות המשתנה באופן תדיר. המציאות כיום היא בלתי נסבלת – מטפלים חווים הטרדות, איומים ובמקרי הקצה גם אלימות קשה מצד מטופלים. המטפלים עושים לילות כימים להצלת חיים, עובדים בתנאי צפיפות ועומסים קשים במיוחד, ובנוסף לכך – גם נאלצים להתמודד עם אלימות ועם הטרדות מיניות. במידה רבה, המדינה מפקירה אותם. הצעת החוק שלי מכירה לראשונה בכך שגם מטפלים, מעסים וצוותים רפואיים הם אוכלוסייה פגיעה הזכאית להגנה בחוק, ובמקרים של הטרדה, גם חד פעמית – יוכלו ללכת ולהתלונן במשטרה".

מרינה פובולוצקי, מובילת מחאת מטפלי המגע: " מצד אחד תעשיית הזנות מסווה את עצמה באופן ציני ומשחירה את פני המעסים, ומצד שני תעשיית טיפולי המגע לא מאוגדת וחסרת פיקוח ורגולציה. 81% מהמטפלים הצהירו, כי חוו הטרדה מינית בטלפון או בקליניקה. רבים גם הצהירו כי הם מפחדים לפרסם באינטרנט את מרכולתם, שכן הדבר מיד גורר מבול של טלפונים מגברים שמחפשים שירותי מין. המילה עיסוי כבר אינה שייכת למקצוע העיסוי אלא לתעשיית הסחר והניצול בבני אדם".

עו"ד הולי שוורץ, גיבשה את הצעת החוק יחד עם ח"כ לביא: " קיימות במדינה אוכלוסיות גדולות של בעלי מקצוע, שתפקידן להקל על כאב, לטפל ולתת עזרה מקצועית-רפואית או פארא-רפואית, אשר מוצאות עצמן נדרשות להתגונן בפני פניות והצעות בעלות גוון מיני. הדבר גורר פגיעה בזכויות יסוד של האוכלוסיות הללו. הגיע הזמן שאזרחי המדינה יבינו שמטפל שלמד והתמקצע, ראוי ליחס מכבד ממש כמו רואה חשבון או עורך דין".

התיקון לחוק מבקש לשים זרקור על אוכלוסייה נוספת, אשר נשכחה ונפגעת אנושות מהעדר הגנה בחוק – רק מעצם העיסוק בעבודתם.

לכתבה המלאה ב"ישראל היום"

2018-11-28T15:30:07+00:00

להזמנת הרצאות שלחו הודעה

ליצירת קשר או להזמנת הרצאות אנא חייגו 03-7208856 או השאירו פרטים ונשיב בהקדם האפשרי


    To book a speaking engagement with Dr. Aliza Lavie please leave your details below