תפילת נשים – פסיפס נשי של תפילות וסיפורים

תפילת נשים – פסיפס נשי של תפילות וסיפורים2024-02-26T13:37:34+00:00
תפילת נשים ספר עליזה לביא

הספר תפילת נשים הפך לרב מכר מיד עם פרסומו והגיע ללבבות רבים. הספר והנושא בו הוא עוסק זוכים לדיונים רבים, סקירות וביקורת, ימי עיון, פולמוסים ודיאלוג תרבותי בישראל.
הספר הוא אוסף תפילות של נשים יהודיות לאורך ההיסטוריה, אבל לא רק זאת. הוא גם משקף סיפור חיים יהודי שכמעט ולא סופר. באמצעות התפילות, הטקסטים והנשים היוצרות אנו נחשפים לעולם שכמעט ונעלם מעינינו, לסיפור שלא תואר בכלי ההיסטוריה והתיעוד המקובלים. אנו מגלים מרחב נשי-יהודי נושם ותוסס שנפגע קשות בשל תלאות ההיסטוריה: פרעות ועלילות דם, שואה ותקומה, עלייה והתבוללות, חילון ורצון להידמות לתרבות הסובבת.

ככלל, התפילות הפרטיות נדחקו מפני נוסח התפילה האחיד. בהמשך, התפילה איבדה ממקומה לנוכח עולם יהודי שבחלקים רחבים ממנו מבקש להשתחרר ממסורת בכלל וממוסר האב ותורת האם ה"מיושנת" בפרט, ולברוא מחדש את מאפייניו ואת זהותו המודרנית.

הספר כולל לקט של תפילות יהודיות עתיקות ובנות זמננו, אשר נכתבו על ידי נשים ובעבור נשים במגוון של רקעים היסטוריים ותרבותיים. התפילות חוצות את גבולות הפזורה היהודית כמו גם את גבולות הזמן היהודי. כך נמצא תפילות נשים אותן ניסח הרב יוסף חיים מבגדד, המכונה על שם חיבורו ההלכתי המפורסם ה"בן איש חי", מרבניה המיתולוגיים של יהדות המזרח, בצד חיבורים דומים של ר' נחמן מברסלב, מהדמויות הבולטות בתנועת החסידות. תפילות נשים יהודיות מאיטליה של המאה ה-16 סדורות בצד תפילות דומות מהונגריה של המאה ה-18. תפילות נשים חרדיות מחסידויות אדוקות בנות הזמן הזה, מוצבות בצד תפילות שאומצו על-ידי בנות קיבוצים בישראל.

חלק מהתפילות מנוסחות בידי נשים שנעלמו מסיפור החיים היהודי, ומתברר שהיה ברשותן ידע שלא נפל מזה של תלמידי חכמים שבזמניהן. הספר תפילת נשים כמו גואל אותן מאילמותן ומקנה להן קול ומקום ציבורי בסדרי הפיוט והתפילה היהודיים.
האוחזות והאוחזים בספר מחזיקים גם בפסיפס של זהויות יהודיות, חלקן מנוגדות, קצתן משלימות, הנארגות שתי וערב על פני מרחב וזמן יהודיים. המשותף להן הוא המעשה הליטורגי הנשי.

תפילת נשים ערוך לפי כללי הכתיבה האקדמית, ובכך הוא מחבר בין שיח מדעי היהדות הביקורתי לבין המעשה הליטורגי, שלא פעם בולט בשמרנותו. בפני המתפללים והמעיינים מוצב מצד אחד הטקסט הליטורגי, ומצד שני מובהרים מקורות התפילות והקשרי ניסוחן והופעתן.
לעיתים מעוררות התפילות ביקורת, תרעומת או תהיות על אפליה מיגדרית מקובעת שהגיע הזמן שתיעלם. אנו ביקשנו להביא את אסופת הקולות בשלמותה: על הוויית החיים שבה, על הנורמות התרבותיות ועל המצוקות והמועקות. לא רצינו ששיקולים עכשוויים של ראוי או לא ראוי, של פוליטיקלי-קורקט או קודים עכשוויים אחרים, ישפיעו על אסופת התפילות ויפגעו במרקם העדין של הסיפור הנשי-יהודי שטרם סופר.

המהדורה באנגלית – A Jewish Women's Prayer Book – יוצאת לאור בדצמבר 2008, בהוצאת ראנדום האוס בניו יורק וניתן לרוכשה ברשתות הספרים בארץ . במהדורה זו יש כדי להרחיב את הידע על מציאות נשית-יהודית פועלת ויוצרת, ונכללו בה תפילות ומידע חדש שהגיעו לידינו לאחר פרסום המהדורה בעברית.

הספר מספר את התמודדותן של נשים עם מצוקות חייהן לצד השתפכות ליבן בשמחותיהן במשך מאות שנים. בטקסטים משתקפים הרגלי חיים, אמונות, נורמות וערכים. זוהי למעשה חלופה אלטרנטיבית של נשים יוצרות, חלופה שיש בה הכוח לעורר עשיית המשך. אסור ולא ניתן להתעלם מחייה של האישה היהודייה לאורך הדורות, ממרחב חייה ומהתמודדותה עם מצוקותיה. חובה לפתח את המחקר בתחום ולעודד מחשבה יצירתית בניסיון להשיב את שכמעט ואבד.

התפילות הן סוג של אלטרנטיבה שנוצרה אל מול השיח הגברי, אל מול שפת התפילה הבלתי מוכרת [העברית] ואל מול ההדרה מהעשייה הציבורית ומהפרקטיקה הקהילתית. עשייה שכזו במרחב נשי-יהודי פעיל ורוחש, יש בה להמחיש יותר מכל את כלי-העבודה של ארגז הכלים הנשי-יהודי, את הדבק הקיומי ששימר את שרשרת הדורות. את אותו ד.נ.א נשי-יהודי שלא ניתן לתארו, אך הוא חי וקיים ללא תלות בזמן, מקום או שפה. הוא משותף ובעל דמיון רב, למרות הפרדה שנכפתה בין פזורות העם היהודי במשך אלפיים שנות גלותו.

הנשים היוצרות עצמן, וגם גברים שכתבו לנשים, היו ערים לשרשרת זו. הנה תפילה שכזו: "וכמו שענה לאמותינו הקדושות שרה רבקה רחל ולאה וחנה ולכל הצדיקות והחסידות וההגונות הוא יענני" (עמ' 83); "מי שברך אמותינו שרה רבקה רחל ולאה ומרים הנביאה ואביגיל ואסתר המלכה בת אביחיל, הוא יברך את…" (עמ' 109). והן משתפכות בבקשה: "אקראך ותענני אעתיר לך ותעתר לי" (עמ' 25, איטליה); "אלי שבשמים, האזינה לתפילתי, תן לברכת האם לרחף מעליו" (עמ' 126, פאני נוידא, מגרמנית).

רב המכר תפילת נשים קיבל את ספר הזהב.

רב המכר תפילת נשים קיבל את ספר הזהב

רבות מאוד מתפילות הנשים נכתבו ונאמרו בשפות שדיברו המחברות, משום שהעברית של התפילות בסידור הקנוני היתה חסומה בפני הנשים, שלא זכו להשכלה תורנית וללימוד לשון הקודש. חלק משפות אלו באות לידי ביטוי בספר: הערבית-היהודית, היידיש, הלאדינו, האיטלקית-היהודית, הגרמנית והאנגלית. עם המעבר לישראל דחקה העברית את השפות היהודיות הרבות, הנוסח האחיד דחה רבות מתפילות הנשים הישנות, והסידורים האחידים החליפו את הסידורים הייחודיים שנפוצו בעבר בין נשים. לכן, קיבוצן של התפילות בספר זה הוא כמעט ההזדמנות האחרונה להצילן מתהום הנשייה.

לאורך הדורות גילו נשים אחריות כלפי אחיותיהן לקהילה והטיפו לחינוך הבנות ולמציאת הדרכים אל ליבן. דבריה של פאני נוידא בהקדמה לספר התפילות שכתבה ושפורסם בפראג ב-1855 ממחישים את חוש האחריות שלה כלפי הדור הצעיר:
"עם רגשות אמיתיים של דתיות נשית מתמזג רגש לאומיות מרומם. בנותינו צריכות ללמוד לשאת בגאווה ובביטחון את שם התואר יהודייה. הן צריכות לזהות את הערך האמיתי של עמן ולהיות מודעות לעובדה שלאורך הדורות, ינוקו היהודים מן ההאשמות שהיו למכשול לכמה דמויות אומללות, וגם מן הקלון שהיווה מקור לדעות קדומות ולהתבטאויות רוע. הן חייבות לדעת שהן עצמן היו פוגעות בכבודן, אם היו מתביישות בשייכותן לאחד מן העממים הגדולים ביותר בהיסטוריה שקורותיו מעוטרים בגיבורים מזהירים, גברים אצילים, אנשים שמתו על קידוש השם".

ואילו על דאגה לנשים המבוגרות יותר אנו למדים מפועלה של שרה בת טובים, שהיתה מהמפורסמות שבכותבות התחינות באידיש. וכך כתבה בפתח ספרה "שקר החן":
"זה ספר שקר החן חיברתי בטייטש [=אידיש] כרפואה לנשמה בעולם הזה ובעולם הבא, ואל תקמצו על כספכם, אם יכולים אתם לקבל את זה הספר, ובשכר זה נזכה לעולם הבא".

לא אחת נזפה שרה בספריה בנשים על מידותיהן ועל המוסר שהן נוקטות, וגם בעצמה נהגה חומרה. בפתיחה לספר התחינות "שלושה שערים" היא מבקשת מחילה:

"השם יתברך יסלח לי שבנעורי פטפטתי בעזרת הנשים כשהתפללו וקראו בתורה האהובה."שרה הטיפה לפשטות, ביקשה מהנשים לא לבוא לבית הכנסת בלבוש עשיר ומנקר עיניים, והזכירה את המחויבות הקהילתית והיהודית של כל אחד ואחת."

תחינותיה של שרה בת טובים מאופיינות ברגשנות, בכנות ובדברים היוצאים מן הלב. בדרכה המיוחדת ובכישרונה הרב, השכילה שרה לגעת באותם רגעים יקרים בחיי אשה – לעיתים מסעירים ולעיתים משתקים – שבהם היא חווה במלוא העוצמה את מהות החיים. מודעות זו ויכולת מרשימה להעלותה על הכתב – וכנראה גם אופי כריזמטי – פתחו את ליבן של נשים רבות בפזורה היהודית בפני תחינותיה.

תפילת נשים הוא תוצאה של מסע בן שלוש שנים, שחצה יבשות וזמנים. מסע זה הפגיש אותי עם חיבורים רבים, המשקפים פסיפס אנושי נשי מרתק. מקורות המלמדים על נשים שחיברו תפילות לכלל הציבור גם בתקופות בהן נהגו חוקרים לטעון, כי נשים יהודיות לא יצרו. תפילות שנועדו להיאמר על ידי נשים וגברים כאחד או על ידי נשים בלבד. תפילות לנשים בעזרת הנשים של בית הכנסת או כקבוצה מובדלת. טקסטים שחיברו נשים בעבור נשים או שלוקטו ונערכו בעבורן על ידי גברים (במקרים רבים אב כתב או ערך תפילות לבתו, וחתן-לכלתו). טקסטים נדירים שמורים ברחבי העולם, במוזיאונים, בספריות ובארכיונים; אבל גם באוספים פרטיים, בספריות נשכחות ובקרב משפחות. תפילות הועברו על ידי מסרניות, מתוך ספרי משפחה ומסידורים פרטיים שעברו מאם לבת, מדור לדור. כל תפילה וכל פיוט נושאים עימם את סיפורם. פעמים דווקא הכותבת היא שעוררה את סקרנותי, פעמים נאלמתי דום אל מול תפילות חדשות, ופעמים פרצו דמעותי לשמע תפילה, עד שלא יכולתי לראות מאומה. הרגשנות שהתפתחה בי נבעה מידיעה עמומה שנשאתי בתוך תוכי מאז ומתמיד על קיומן של תפילות נשים, גם אם לא סיפרו לי על כך.לדידי, אסופת התפילות שהתקבצה והתהוותה לכדי ספר זה, אינה מקרית. במשך שלוש שנים חיפשתי את המקורות לתפילות, תחינות ותיקונים עלומים, לאותם רגעים או צמתים רבי-משמעות בחייהן של נשים שלא היתה להם התייחסות בסידור הרגיל, כמו עקרות, לידה ואובדן ילד. חלקן של התפילות, כך התברר, אף נכתבו בידי גברים בשביל נשים.
התפילות נאספו בתהליך ארוך וסיזיפי. כך למשל למדתי על פריחה בת רבי אברהם (בשמה הספרותי "בת יוסף"), שחיה במרוקו במאה ה-18 וכתבה תפילות ופיוטים בעברית.אשה זו, שכונתה בתואר "רבנית" והיתה גדולה בתורה, הותירה אחריה כתבים ושירים, אך מעטים מתוכם שרדו. ספרייתה הענפה מלמדת על שיעור למדנותה. נשות הקהילה היו פונות אליה כאל קדושה, ומזכירות את שמה בעיתות מצוקה.

המידע על חיפוש התפילות האלה, מעולמות שונים, עבר מפה לאוזן. רבים הושיטו יד לעזרה ולהכוונה. כך למשל לשיר "תפילה לאם בטרם שחרית" של המשוררת הדתית חוה פנחס-כהן, טקסט מודרני להפליא, הסבו את תשומת ליבי "מעגלי נשים" של נשים ישראליות שהשיר קסם להן והן משלבות אותו במפגשיהן:

"וְתֵן לִי אֹמֶץ לְזַכֵּךְ פָּנַי
שֶׁיוּכַל כָּל אֶחָד מִיְלָדַי,
לִרְאוֹת פָּנָיו בְּתוֹךְ פָּנַי
כְּמוֹ בְּמַרְאָה רְחוּצָה לִקְרַאת חַג"

במשך שנתיים חיזרתי אחרי שולמית אייזנבך, חרדית מחסידות בעלז בירושלים, עד שהצלחתי לרכוש את אמונה ולקבל ממנה תפילה ייחודית העוסקת בקשר בין חמות לכלה:

"תֵּן חִינִי בְּעֵינֵי חֲתָנִי וּבְנוֹתַי, וְחֶסֶד לִפְנֵי בָּנַי וְכַלּוֹתַי.
שֶׁלֹּא אֶרְאֶה בָּם כָּל נְגָעִים, שֶׁלֹּא אֶשְׁמַע דְּבָרִים רָעִים.
שֶׁלֹּא תְּהֵא עֵינִי בָּם צָרָה, שֶׁלֹּא תְּהֵא יָדִי קְצָרָה.
שֶׁלֹּא יִתְעוֹרֵר בִּי שֶׁמֶץ קִנְאָה, שֶׁלֹּא תִּמָּצֵא בִּי כָּל רִשְׁעָה"

התפילות, התחינות, הפיוטים והמזמורים שונים אחד זה מזה, אך לכולם יש מכנה משותף: דיאלוג עם בורא עולם, תקווה לעתיד טוב יותר וחרדה לשלמות העם היהודי.
זיכרונותיהן של נשים רבות שפגשתי וסיפור חייהן, לימדו אותי על מנהגי נשים בזמן התפילות, על טקסים נשכחים ועל נוסחים ייחודיים. אך יותר מכל, כאמור, הם לימדו על אותו געגוע משותף לתפילתן של סבתא ושל אמא, למעגל נשים שנפרץ ונקטע. העלייה לארץ, קבלת נוסח התפילה האחיד והאצת תהליכי החילון, החריפו את הדחקת עולמן הרוחני של נשים, על התפילות, השירים, הטקסים, המנהגים ונוסחי הברכות הייחודיים שהיו בו. לרוב הדברים לא נרשמו; רק מעט ממנהגי הקהילות ומהדפוסים המסורתיים זכו לתיעוד.

הספר הפך לתופעה תרבותית מעבר להצלחתו במונחים של מכירות. מאז צאתו לאור מתקיימים שוב ושוב כנסים בעולמות תרבותיים שונים שבהם דנים בתפילות נשים. ב"מעגלי נשים" ובאירועים רוחניים, נשים מפרשות את התפילות ומביאות אותן אל עולמן. חוויתי זאת למשל במפגשים עם יועצות רוחניות. נשים בעלות זיקה מסורתית מתעוררות, מחיות טקסים עתיקים שזכרו במעומעם

תפילות הנשים יוצאות למרחב, לאחר שהיו תחומות בדל"ת אמות של הפרט. התפילות מחלחלות לאיטן אל חדרי הלב, אל מסתורי הנשמה ומעוררות געגוע. נשים וגם גברים מאמצים אותן אל ליבם, לתפילתם ולרגעים שבין אדם לבוראו. תפילות הנשים חוזרות אל האדם הפרטי וגם אל הקהילה. הן שבות אל אירועים וטקסים פרטיים כמו ברית, בת מצווה, חתונה ואל זמנים של שכול ואובדן. נשים נושאות אותן, אִם ביחידות ואם בפני בני המשפחה וקהל המוזמנים.

תפילות הנשים מוצאות דרכן גם אל העשייה התרבותית-חברתית: הלחנה וביצוע בידי מיטב האמנים, המחזה, תערוכות, מופעים ומיצגים. אסופת התפילות ודמויות הנשים-היוצרות מעוררים געגוע לעולם של סבתא ושל אמא, גם אם אלה לא סיפרו לנו עליו [או שאנו לא רצינו לשמוע. אולי התביישנו]. האמהות והסבתות שלנו שמרו עולם זה – כמו את תפילותיהן – קרוב לליבותיהן. זהו סוג של געגוע מתפתח, צובט לב ומזכיר נשכחות. געגוע שלא ניתן לתארו במילים ולא ניתן לסמן את אותותיו בין דפי הספר. אך הוא קיים והוא נוכח והוא מזכיר. והוא זה שהרטיט אז ומרטיט היום לבבות רבים של נשים ושל גברים.

מאז פורסם הספר תפילת נשים בעברית בשנת 2005, נוסף לי ידע רב על תפילות חדשות וישנות, על מנהגים וטקסים ובעיקר על דמויות שכמעט ואין מידע עליהן בכתובים ובתיעוד. כך למשל התקבל מידע על נשים-יוצרות דוגמת פריחה בת רבי אברהם, אנוסות מספרד ופורטוגל, נשים מאיטליה, פאני נוידא מצ'כיה ורבות אחרות. אחרים סיפרו על הנהגה רבנית שעודדה יצירה של נשים ואף סמכה על מנהגיהן. ויש שחלקו והוסיפו לפזל שברי זיכרונות וקטעי תפילות.

הספר והדיון הרחב סביבו, החוצה במות וזרמים, הצילו את התפילות רגע לפני אובדנן. המחקר בתחומי המגדר והיהדות שנמצא לאחרונה בפריחה, נושא איתו תקווה לחשיפה נוספת של מידע חדש, שיקרין גם על ספר זה – הן על הכלול בו והן על כתבים שטרם התגלו. בכל מקרה, השתדלנו להביא נוסח שישמור על מקוריות התפילות, ובה בעת ידבר אל קהל בן זמננו.
אשמח לקבל תגובות, מידע ורעיונות להרחבת השיח ולפרסום באתר ובעבודות המשך.

ביקורות הספר של גולשים באתר סימניה

אושוויץ. פסח 5075 / הארץ

A Prayer Book for All Seasons by Hadassah Magazine

סקירה של מהדורת הזהב של תפילת נשים באתר Global Report

“היכולת להתפלל תפילה אישית דורשת לימוד ויישום. לא לחינם נקראה התפילה “עבודה שבלב” – דבר הדורש עבודה. התרגלנו להסתמך על הסידור ועל נוסחאות קיימות, ואיבדנו את היכולת הטבעית פשוט להתפלל את חיינו. השאיפה לכך לא נעלמה לגמרי. כך אני מפרש את סוד הצלחתו של הספר “תפילת נשים”. הגילוי שאפשר להתפלל על כל מאורע בחיים, הן בשמחה הן בעצב, ולא רק שאפשר אלא שיש מסורת מפוארת של תפילות כאלה, הוא גילוי מרגש” / קטע מתוך המאמר: הלב שבעבודה – על המשכיות וחידוש בתפילה, אורי קרויזר”

עליזה לביא בטקס NATIONAL JEWISH BOOK AWARD (אנגלית)

“תפילת נשים” זוכה לביקורות חמות ומהללות בקהילה היהודית באמריקה לכתבה ב-Iwoman

אריאנה מלמד מתנצלת אך גם מנמקת את העיכוב בכתיבת הביקורת לכתבה ב-YNET

אלמוג בהר מסביר, כי ‘כוחו של סידור בהתקבלותו הקהילתית אל תוך מחזור חיים, כוחו בטקס הנוצר סביבו, בקריאה בו בקול בקהל בהתאם ללוח השנה והחיים’ לכתבה ב”הארץ”

לליהיא לפיד קסמו השורות הקטנות, עם הסיפורים על הנשים הכותבות, תלמידות חכמות שהתעקשו לתת ביטוי לרגשותיהן והביאו מילים לעשרות נשים אחרות, לאותם רגעים שבהם צריך מילה של אישה.

כרמל וייסמן מסבירה מדוע נשים רבות, בהן חילוניות, החלו להתפלל מתוך הספר. לכתבה ב Notes

פרופ’ אביגדור שנאן דורש עיון נוסף למקרא הספר: האם יש הבדל בין יצירה שכותבת אשה למען חברותיה לבין זו שיוצאת מתחת ידו של גבר והמיועדת למען נשים? האם עלה בידי גברים, בעיקר רבנים, להבין לצפונות לבה של אשה ולתת להן ביטוי כן ומקיף?

גלעד סרי לוי תמה על על המעשה הפוליטי שבהוצאת הספר המשמר ומחזק תפיסות על נשיות ונותן בכך “חיבוק דב” לפמיניזם מכל סוג שהוא, גם אם הוא אורתודוקסי. לכתבה בe-mago

ד”ר צביה ולדן שואלת לאן נעלמו תפילות הנשים משלל הזרמים הנוספים ביהדות? האם יש תפילות נשים רצויות וכאלה שאינן מתקבלות? לכתבה ב-NRG

פרופ’ יהודית באומל מסבירה: מעטים הספרים שאתה קורא בנשימה אחת ומצטער שאינם ארוכים יותר. עוד פחות נפוץ למצוא ספר שבעת הקריאה אתה כבר בטוח שהוא ימצא מקום בחיי היומיום שלך.

סקירת הספר באתר ערוץ 7 

תפילות נשים – אוצר שהתגלה / כתבה מתוך קהילת תרבות, ynet לכתבה באתר

הרב יובל שרלו קורא להשיב את תפילות הפרטיות והאישיות למקומן.

מיכל ווזנר מוצאת, כי תפילת נשים מציג את התפילות כיצירות אמנות, כתכשיטים יקרי ערך בתצוגה, כטקסטים מעצימים של גדלות רוח. ודווקא הפורמט הלא מחייב הזה הוא שמשאיר לקורא את האפשרות להחליט פתאום באופן בלתי תלוי לחלוטין, כמתוך הארה של רגע, לעשות מעשה.

פרופ’ אדמיאל קוסמן חסר מאד את התפילות שכתבו בשיריהן משוררות אחרות בשירה הישראלית החדשה.

חוה פנחסי מתקשה להבין ולהסביר כיצד הפך ספר תפילות לרלוונטי עבור קהלים שונים: דתיים, חילוניים, מסורתיים?

ד”ר יעל אראלי מסכמת: ספר חשוב זה השיג את המטרה שלשמה הוא נכתב והיא לחזור ולהעיר את הקולות הנשיים שאבדו, נשכחו ונעלמו מתודעתנו במהלך הדורות.

ביקורת עמודים

תפילת נשים – ביקורות

תפילת הנשים בשלוש הדתות – מאמר / מתוך הספריה של מט”ח למאמר באתר

בשביל כל הנשים שרוצות לדבר עם בורא עולם מדי פעם, ומרגישות שהן לא יודעות איך להתחיל ומה להגיד, אספה ד”ר עליזה לביא תפילות שנכתבו לפני שלושת אלפים שנה, ותפילות שנכתבו באלף השלישי. לכתבה באתר

הרבה עינת רמון – כואבת את העדרן של תפילות לא אורתודוקסיות ואת שירתן של משוררות.

יעל פניני מתארת את ההשראה שמעניקים לה סיפורי נשים מהמקורות.

“הבה לי בנים ואם אין מתה אנוכי” / הדר שרת, אתר פוריות

חנן פורת כותב על ביטוי יוצא דופן לקדושת חיי משפחה המופיע בספר

עליזה לביא – סיכום ביניים

• רב המכר תפילת נשים קיבל את ספר הזהב

• רב המכר תפילת נשים קיבל את פרס פלטינה ביוני 2007

• תפילת נשים זכה בפרס National Jewish Book Award 2008 בקטגוריה מחקרי נשים

אשמח לקבל מידע על תפילות, טקסים ומנהגים של נשים בדוא"ל למחקרי המשך ולהרחבת השיח באתר.

 תפילה לא-ל חיי הרב ישראל מאיר לאו – לחצו להורדה

האישה שקנתה את טבריה (דונה גרציה) / זהרה רון, גלובס
בת מצווה בהלכה / מתוך אתר "תפילה" עברית | אנגלית
הילולת הנשים / אלי מנדלבאום, ynet
השקר הקדוש, מאת יצחק גורמזאנו גורן | חוזת המדינה / ישראל גודוביץ', הארץ
האישה הגדולה מפרנקפורט (ברטה פפנהיים) / חנן חריף, סגולה, מגזין ישראלי להיסטוריה
ראש חודש – חג הנשים / ד"ר דבורה אושפיזאי, אוניברסיטת בר-אילן
"משמרות ראשי חודשים" / מלכה פיוטרקובסקי, קולך
תשמישי מצווה ותשמישי קדושה פמיניסטיים / שירה פרידמן, קולך
נשים מנסחות תשובה / תמר מור-סלע, ynet
תפילה בצרור / אילנית סוויסה, ynet
פרשת ואתחנן / פרופ´ חנה ספראי, קולך
להתפלל תוך כדי תנועה / אמרי קליינר, ynet
ברוך שעשני כרצונו / חן ארצי סרור, ynet
שמלות השבת הוזמנו לתערוכה / צופיה הירשפלד, ynet
קוצים שלנו / יואב פרידמן, ynet
"תום ותהום: תפילת הקדיש בספרות העברית" מאת יורם ורטה וירון דוד | כך אתגדל וכך אתקדש / לילך לחמן, הארץ
חדש: תפילה לעומדים בצפירה / קובי נחשוני, ynet
ארבע אמהות. זוכרים? / עינת רמון, ynet
ניגון של נשים – לומדות תפילה מֵחַנָּה / ענת ישראלי ודבורה עברון, נאמני תורה ועבודה
הנשים המפללות לעצמן – תפילת נשים בראי האמנות היהודית / דוד שפרבר, טקסטורה
ברכה לבת מצווה
ספרי מתנה | יהדות לשימוש אישי / תומר פרסיקו, הארץ
הגדת נשים / המדרשה באורנים
הרב עובדיה יוסף: נשים יכולות לקרוא במגילת אסתר בפני גברים / יאיר אטינגר, הארץ
בשביל הנשמ"ה / ירון שוורץ, ynet
האם יש תפילה מיוחדת לפוריות? / ynet
13 רעיונות לשבת בר מצווה / שורשים
הלב שבעבודה – על המשכיות וחידוש בתפילה / אורי קרויזר, נאמני תורה ועבודה
תפילה לכלה / ר' יעקב אבן צור, מתוך "תפילת נשים", כיפה
מחקר: התלמידים אוהבים תנ"ך, אך לא מבינים את העברית / אור קשתי לכתבה ב-הארץ
נפש יהודיה הומיה / שירי לב-ארי לכתבה ב-Ynet
אבא, אני חוזרת / הילה ניסן לכתבה ב-Ynet
הטבע לא רוצה שתהיו קטני אמונה / אורית כהנא לכתבה ב-הארץ
לעולם לא מאוחר לחגוג בת מצווה: קשישות רבות יותר בארה"ב עולות לתורה / כריסטופר מאג,
ניו יורק טיימס לכתבה ב-הארץ
תפילת שבת חילונית למהדרין / יאיר שלג לכתבה ב-הארץ
שיר שהולחן במיוחד לכבוד חתונה. מילים: מתוך תפילת הכלה ביום חתונתה של פאני נוידא
מתוך הספר תפילת נשים. לחן: גבי שטרנגר.
שרי אנסקי הוציאה מהשף רפי כהן מתכון לחלה מוצלחת במיוחד / שרי אנסקי לכתבה ב-nrg
קייסים אתיופים חיברו תפילה נגד האלימות במשפחה / איינאו פרדה סנבטו לכתבה ב-הארץ
המלכה של כו-לם / הלן אליאסיאן פורוורד לכתבה ב-הארץ
תפילה לגלעד / יקי הפשטיין ויואב פרידמן לכתבה ב-Ynet
מתפללים בזאפה / יקי הפשטיין לכתבה ב-Ynet
שדרות גלעד שליט: כותבים תפילה ברוטשילד / לירון סיני לכתבה ב-Ynet
תפילת אמהות למען גלעד שליט / רונן מדזיני לכתבה ב-Ynet
קולה של אמא / אלי מנדלבאום וישראל ברדוגו לכתבה ב-Ynet
תפילת נשים עולמית לשחרור גלעד שליט – תהילים, פרק קמ"ב
שירים לאלוהים – שירי תפילה לכתבה ב-Ynet
אבל פרטי אבל לאומי / ד"ר עליזה לביא
תפילת השחקן / חוברה ע"י רבקה מנוביץ עבור שחקניות "אמונה"
תפילת נשים ערביות / ממר"י – המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
תפילת העיתונאי / חוברה ע"י הרב שמואל אליהו
תפילת הרווקה / חוברה ע"י הרב אבן ישראל לכתבה ב-Ynet
תפילה למען גלעד שליט / חוברה ע"י התנועה המסורתית לכתבה ב-NRG
תפילה לשלום העולם / חוברה ע"י ד"ר יעקב מעוז לכתבה ב-Ynet
בר מצווה – תפילות וטקסים
אשמח לקבל מידע על תפילות, טקסים ומנהגים של בר מצווה בדוא"ל למחקרי המשך ולהרחבת השיח באתר.
בן 80 למצוות: ניצולי השואה חוגגים בר מצווה / טלי פרקש, ynet
בר מצווה מאוחרת לילדי השואה / יואב פרידמן, ynet
אור בשביל ישראל – מסע בר מצוה לאורך שביל ישראל
ניו-זילנד: תפילין נחשד כפצצה, תייר ישראלי נעצר / ynet
איש התפילין / חיים ולדר
רועי שיפנבאור חגג בר מצווה בלי אבא / חדשות 2
מניין אינטרנטי: גולשים למצוות / איימי וירשופ, ניו יורק טיימס
סרטון: סוד התפילין במדע ובקבלה / youtube
מוטב מאוחר: לוחם בנאצים חגג בר-מצווה בכותל / ynet
נועם תרם את כספי מתנות בר המצווה לבי"ח לוינשטיין / ליאת רותם מלמד, ynet
נרות שבת – פעילות לבנות מצווה
בת מצווה גרסת 2010: מצלמים קליפ, מעלים ליו טיוב ומקווים שסוכן יהפוך את הילדה לכוכבת / רינה רוזנברג, דה מרקר
מחפשים קהילה לחגוג בר מצווה? / ynet
מהו מקורו של "מנהג" זריקת ממתקים על נער ה"בר מצווה", בזמן עלייתו לתורה? / ynet
בר מצווה זה לא פורים / אריאנה מלמד לכתבה ב-ynet
בן י"ג למסיבות / טלי פרקש לכתבה ב-ynet
בר מצווה מאוחרת לילדי השואה / יואב פרידמן לכתבה ב-ynet
בר מצווה – המדריך הכולל
על בר המצווה – ברוך שפטרני, דברי מתיקה, סעודה, והמספר 13 / הסוכנות היהודית
בר מצווה | בת מצווה / עתים
בר מצווה – שימושון ומאמרים / בית חב"ד
קריאות ההפטרה והתורה / בר מצווה – המדריך הכולל
טקס בר מצווה ובת מצווה ברוח יהודית חופשית / טקס ישראלי
בר/בת – מצווה / יד ושם
טופס בקשה לתעודת בר מצווה / משרד התיירות
בר מצווה בדורנו כתחנת מעבר בזהות היהודית / הרצל ובלפור חקק, E-mago
על בר המצווה באתר הקבנות הראשית – המועצה הדתית תל אביב-יפו
בר מצווה ובת מצווה בחברה החרדית / אנשים
אתר בני מצוה

אשמח לקבל הערות, תפילות, מידע ועוד בעניין תפילות הנשים בדוא"ל Aliza.lavie@gmail.com למחקרי המשך ולהרחבת השיח באתר


יקירתי הנהדרת, אני מצרפת תמונה (מאוד לא טובה…), שצילמתי אתמול בערב, בחתונה של תלמידה, שלפני החופה מספר חברות שלה ברכו אותה בברכת הדרך. אחת מהן בחרה להקריא לה תפילה מ'תפילת נשים', תוך שהיא מסבירה במילים מרגשות, מה המשמעות של הספר הזה עבורה: "בחרתי לברך אותך, בתפילה מהספר 'תפילת נשים', שהוא עבורי כמעט תנ"ך, בהיותו מחבר אותי חיבור עמוק וחזק לנשים מדהימות, שבמהלך הדורות ביטאו את ציפיותיהן, מחשבותיהן, תחושותיהן ורגשותיהן, בדרך יצירתית של תפילה מרגשת". כשהחברה הזו דיברה, חשבתי בפעם האלף, שמשמעות הוצאת הספר הזה על ידך, היא כל כך רחבה ועמוקה, ולכן היא עוד צריכה להיחקר ! שיהיה לך יום נהדר. מלכה פיוטרקובסקי.


נושא: "ילדי התקווה ממונקץ'"

ח"כ עליזה לביא שלום,
אני פונה אליך בעקבות נאום ביום השואה לפני כשנתיים בו הזכרת את עליזה קליין ממונקץ'. סיפרת עליה שכתבה את הגדת החירות של פסח אך לא זכתה להגיע לשחרור.
בימים אלה אני מרחיבה סרט שביימתי על מונקץ' במסגרת עבודתי בערוץ הראשון בשיתוף עם יד ושם כנראה אותה עליזה מופיעה בסרט משפחתי שנמצא ברשותנו.
אשמח לכל מידע שיש ברשותך
מצרפת לך לינק לסרט

בתודה מראש,

איטה גליקסברג


חג שמח. שתתחיל עבורך שנה של צמיחה ופריחה בעשייה הפרטית והמקצועית.
ושאנחנו כעם, נזכה להנות מההשפעה שלך על חיינו.

תרשי לי לשתף אותך בסיפור שאת מככבת בו. בתי תמר ואני מקבלות את השבת עם תפילת חנה שאימצנו מתוך הספר שלך.
בשבת האחרונה תמר נבחרה ע"י מפקדת מחנה 80 לומר דבר תורה בקידוש בסיום הטירונות. תמר בחרה לספר את סיפורה של חנה בהשראת התפילה. פניתי לחברתי הד"ר תמר קדרי, שמפסלת איתי וביקשתי ממנה חיזוקים על סיפור חנה. ובאותה שבת תמר קדרי השתתפה בכנס יהדות ברומניה. וכשזו נתבקשה ע"י המארגנים לומר דבר תורה, היא בחרה לספר גם את סיפורה של חנה ועל עצמתה של תפילת נשים בפני השגריר ומכובדים רבים.

תבורכי על עבודתך, ותדעי שאת מקור להשראה.
יישר כוח.
חג חירות שמח
שמחה ותמר ברוך.


עליזה, שלום רב.
שמחה לשלוח לך תמונת בתי מעין ביום חתונתה,
בשעת תפילת הכלה ביום חתונתה.
אני רוצה לחלוק איתך את הרגע המאושר והמרגש הזה.
עשי חייל.
שנה טובה
עפרה ארליך
תיאטרון פלייבק "צלע" (מהערב בנהלל)


"תפילת נשים"-איתי לאורך כל הדרך…
כל ערב שבת לפני הדלקת נרות
את הבעל והילדים מברכת כמה ברכות.
בתחילת ההריון כדי שיעבור בלי סיבוכים מיותרים
לקראת סופו, כשסף המתח עולה והתחילו כבר צירים
ב"הפרשות חלה" למינהן עטופה בעוד נשים.
בכניסה לבית החולים שיחזק ה' את שליחיו הנאמנים.
לפני הברית במהלכו ובסופו
מה לא אעשה ע"מ שהקב"ה יאיר דרכנו ודרכו.
כל תפילה, מכל מיגזר ועדה
לא משנה מאיזה עת או תקופה.
העיקר החיבור לבורא יתברך,
אם אפשר גם קצת "השגחה פרטית" ושאותי, רחלי הקטנה, לא ישכח.

תודה עליזה על ספר מבורך!
רחלי שפירא
כפר הרא"ה


עליזה שלום,
שמעתי היום חלק מהרצאתך בבית התפוצות והערתי לך הערה על אופן ניקוד הספר "תפילת נשים".
נושא הניקוד העברי בוער בעצמותיי, ובכל פעם שעיניי מבחינות בשגיאות,
בייחוד בדברי דפוס המופצים בתפוצה רחבה לציבור גדול – אני חשה חובה להעיר על כך.
קראתי את ההקדמה, אך לא השתכנעתי. אין כל חוקיות בספר, ולעניות דעתי, הספר מיועד (למרבית הנשים) להיות יותר שימושי מאשר "תמונת מראה" של ההיסטוריה.
אם אני מחפשת תפילה לזמן מסוים, אני מתכוונת לקרוא מן הספר וממש להתפלל, אין לי כל כוונה או רצון להתבונן על התפילה מבחינה היסטורית ולדעת כיצד ניקדו לפני כך וכך שנים בשגיאות.
השגיאות בספר מפריעות לי כל כך עד כי הפסקתי להתפלל מתוכו ומצאתי ספרי תחינות חלופיים.
אתן לך דוגמה לתפילה ובה כמה שגיאות שלא היה שום טעם להשאיר:
עמוד 127: – "תפילה לעורר זכות האימהות בעת צרה"
שורה 1: יעקב – חסר חולם. בחירך – חסר קמץ בכ"ף סופית.
שורה 2: וברכתה – מדוע הושאר הדגש בבי"ת? הרי היא כבר לא בראש מילה.
שורה 3: תזכור – מדוע בחולם מלא ולא חסר כנדרש?
שורה 4: במקדש – היכן הנקודה הדיאקריטית בשי"ן? זכרנו – לא מנוקד כלל.
שורה 7: לחופתה – מדוע לא בקובוץ? היכן המפיק בה"א הנדרש כל כך להבנה המלאה של משמעות המילה?
שורה 12: ינק – מדוע הנו"ן בקמץ ולא בפתח?
והרשימה יכולה להתארך עוד ועוד על פני עמודים רבים.
אני סבורה שהרצון להציג את התפילה "המקורית" גם במחיר השארת השגיאות הרבות פוגע מאוד בערכו של הספר החשוב הזה, וחבל.
אשמח לייעץ לך בנושא.
ר.


תשובה:

שלום ר.
חבל שלא ציינת בדברייך שתקדימי ותצאי – הייתי מקדימה את הדיון בסוגיה החשובה שהעלית.
אין בליבי עלייך ואני יודעת שדברייך נאמרו בלהט היות והנושא קרוב לליבך.
בדיון המרתק שהתפתח בהרצאה סביב הנושא ובמיוחד הדיון בהגדה של טובי טרקלטאוב – הסכימו כל המשתתפות שטוב שלא שונתה אפילו אות אחת או סימן פיסוק אחד.
אולי תהיה לנו הזדמנות לשוב ולשוחח בנושא – כך או אחרת טוב נעשה אם נחזיר את מרחב הנשי יהודי לכאן ולעכשיו – אל מרחב חיינו הדובר עברית.
שבת שלום וחג שמח,
עליזה


עליזה שלום,
סרט המצגת שלי לעיון נוסף וממוקד יותר. תמי בן גדעון.

במהלך הדיון אתמול על תפילות הנשים חוזרות אל רקמת החיים היהודית – נזכרתי שסידורי התפילה בנוסח עדות המזרח פותחים תדיר בשלוש תפילות הנושאות בשמותיהן של שלוש נשים – 'תיקון לאה', 'תיקון רחל' (כחלק מתפילות תיקון חצות, הנחשבות ליותר מתפילת הסליחות) וכמובן 'תפילת חנה'. לכך יש להוסיף את תפילת 'מי שברך אמותינו' הנהוגה בבתי כנסת אלה בנפרד מתפילת 'מי שברך אבותינו'. כך גם בתפילות ההשכבה. אין זה אומר כי המדובר במרחב שיוויני כמובן, אבל קולן של הנשים נשמע ומשולב כחלק בלתי נפרד מהטקסט הגברי. אינני בטוח שתחת הרוח האורתודוקסית החרדית היו מסודרים הסידורים כך גם היום, ואולי אני טועה.
תודה על ההזדמנות לקחת חלק בשיח המעניין.
ד"ר ניסים לאון


שלום עליזה

אני מבקשת את עזרתך. דודתי, "בחורה" בת 66 החליטה לשחזר את טקס הבת מצווה שלה. היא אמנם חגגה כשהיתה בת 12, ברומא, אך הפעםם היא רוצה לעלות לתורה, (בבית כנסת רפורמי) לקרא בתורה ולשאת דרשה. הפרשה שלה היה וישב, והיא רוצה להתמקד בדמותה של תמר אשת יהודה, באסרטיביות שלה ובהחלטתה לקחת את גורלה בידיה. היא שאלה אותי כמה שאלות שאני מפנה אליך ואולי תוכלי להפנות אותה לחומר קריאה בנושא ו/או כל עזרה נוספת.
שלאותיה הן:
מתי ואיפה נשים התחילו לקרא בתורה
האם יש מקורות הלכתיים שמונעות את זה במפורש.
האם יש מקורות הלכתיים שמצדדת בזה?
תודה רבה על עזרתך
נעמי


תשובה:
היי נעמי,
נושא בת המצווה אצל נשים מבוגרות מאד פופולרי בארה"ב.
כשהיינו בבוסטון השתתפתי בכמה אירועים כאלו קראי: http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1073450.html
נדרשתי לנושא ואף כתבתי מאמר מתמצת ובהיר שירחיב את היריעה: https://alizalavie.com/hebrew/publicationskmomalka.html
ספר מרתק העוסק כולו בנושא הוא ספרו של הרב שפרבר – דרכה של הלכה: http://www.kotar.co.il/KotarApp/Viewer.aspx?nBookID=93228480#1.0.0.fitpage
על פסיקתו של הרב עובדיה בעניין קריאת מגילה – צעד חשוב: http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jhtml?itemNo=1067697
בהצלחה,
עליזה


שלום לך עליזה,
בשבוע שעבר התקיימה מסיבת האירוסין של בני הבכור (חייל בן 20!) עם בחירת ליבו.
בסוף הברכה שברכתי את בני הזוג, פתחתי את "תפילת נשים" ואמרתי לפני כל המסובים את "תפילת החמות" שחיברה שולמית אייזנבך.
המילים שלה התאימו בדיוק לרחשי הלב שלי. תודה על שאפשרת לי להגיע אל המילים הנפלאות ולהכליל אותן בשמחה הגדולה שלנו.

מה מתקדם עם הספר החדש?
כל טוב ולהשתמע,
ד.


עליזה היקרה,

אני רוצה לחלוק איתך חוויה, רגע עם בני הקטן, לוריא, התרחשות שאותי ריגשה עד דמעות, לפני מס' דקות:
שמי אלונה, אני אמא לשני ילדים בני 8 ו-5, גרושה.

טרם השינה, בכל ערב, אנו קוראים יחד את כל תפילת הלילה – קריאת שמע שעל המיטה. שריי ולוריא יודעים אותה בעל"פ (אנו לא משפחה דתית). נוהג זה התחיל לפני כחצי שנה, לאור כך ששריי ולוריא סבלו מחלומות רעים.

היום בשעה שמונה בערב, לוריא אמר בעל"פ את התפילה, אך לשווא, הוא היה במצוקה של אי יכולת להרדם, היה ממש בבהלה משיר מהגן לפיו צפרדע התגנבה ללול התרנגולות ובלעה אותן. הוא בכה דמעות תנין מכך שלא מצליח לשחרר את הצפרדע ש"דבוקה לו בתוך המוח". ניסיתי כל מיני דרכים יצירתיות אחרי התפילה, אך לשווא. לפתע לוריא הסתכל בי בעיניו הגדולות ואמר: " אמא, אולי תבקשי מאלוהים שיודע לעשות הכל, שיסלק את הצפרדע מהמוח שלי?"

ואני התפללתי, אך מה שיצא מפי היתה תפילה, שיר ערש, עם מילים ומנגינה ודמעות שיצאו מתוך הלב, מתוך המצוקה של הבן שלי:

"אלוהים שבשמים, תן ללוריא שלי לישון בשלווה, ברוגע,

אלוהים שבשמים, תן ללוריא שלי להרדם בשלווה, ברוגע

אלוהים שבשמים, תסלק מלוריא שלי את החלומות הרעים

אלוהים שבשמים, תן ללוריא הצדיק הקטן שלי, לישון בשלווה וברוגע.

הרגשתי אך לוריא שלי שוקע בתרדמה שלווה בין הידיים שלי."

אלונה


שלום,
הספר אכן פונה אל האישה היהודיה בלבד ואישה בכל דת אחרת יכולה לדעתי
לעשות בו שימוש לצרכיה.
אישה היא אכן אישה כי כך נבראה ברצונו של בורא עולם.
הספר מהווה גשר בין האישה יהודיה החפצה בשמירה על צוויונה הדתי-
ההיסטורי אל מול חברה מתפתחת בדינאמיקה מערבית גלובלית.
אני יכוה לומר כי "ברכת אם לבנה החייל" (פאני נוידא) הגשה לאמהות ולחברות
שבנינו סיימו קורס לוחמים בחיל הים וההתרגשות הייתה כה חזקה שלנו האמהות
של המפקדים (בנים/גברים) ושל בני משפחה מין זכר.
כך שלדעתי ד"ר לביא יצרה ספר בקרקע פורייה ותכני הספר נשאבים בשקיקה
ובאהדה רבה.

יישר כוח למחברת ד"ר עליזה לביא.
עליה אלקיים-עבאדי


לד"ר לביא שלום,

רציתי לומר תודה (קצת באיחור) על הערב המרגש והנפלא בביתה של רות פילוסוף בניוטון בסוף השבוע שעבר.
עשית עבודה מאד חשובה עבורנו הנשים, שלמען האמת רק בהרצאה שלך הבנתי לעומק כמה אנרגיה, אמונה ואומץ להליכה נגד הזרם נדרשה ממך.

היום כתבתי לחברה במצוקה והזכרתי את הספר שלך (למטה) – וזה הזכיר לי ששכחתי להודות לך.

אינני יודעת איך אנחנו מגיעים למחוזות עשייה A 9אף אחד לא העלה על הדעת לפני כן, אבל לפעמים קורים נסים, קטנים או גדולים.
לי קרה נס קטן לפני כשנתיים בשדה התעופה, בדרך חזרה מהארץ לבוסטון, שנתקלתי בספר שלך וקניתי אותו לחברה ישראלית מסאן דייגו ולעצמי ומאז הוא ליד המיטה ועוזר ברגעי דאגה ומצוקה. היה נעים לפגוש אותך וכעת הספר חתום ומבורך בכתב ידך.

תודה שוב ובהצלחה בכל!
מחכה לספר הבא!
א.


שלום ד"ר לביא.

אני בונה כעת את ברכתי לבר המצווה של בני שתיערך אי"ה בעוד שבועיים. אני מרגישה שכל העיסוק הוא בעולם הגברי בנושא זה, כולל העלייה שלו לתורה שלא "קשורה" אליי אלא אל העולם הגברי. אשמח אם תפני אותי למקורות זמינים בהם יש התייחסות לתפקידה של האם ביום חשוב זה. אני מכירה את המקורות של חובות האב על הבן וכו' אבל זה לא ממש עונה לי.

תודה ס.


ס. יקרה,
בספרי תפילת נשים יש 2 תפילות מרגשות לאם ביום בר המצווה של בנה.
מבינה את תחושתך. אני כתבתי בפעם הראשונה בחיי תפילה ליום בר המצווה של בני.


עליזה יקרה

רוב תודות. קראתי את התפילות מהספר (למרות שכבר קראתי את מרבית התפילות כשיצא הספר) והן נתנו לי השראה לברכה שכתבתי.

בזמן עיון מחודש בספר, נזכרתי כי אמי – ילידת איטליה – אומרת במוצאי שבת, בזמן שהגברים הולכים לבית הכנסת תפילה שלמדה מאמא שלה. התפילה בנוסח כזה (לצורך ניסוח מדוייק אצטרך לשאול אותה):
"אלוהי אברהם יצחק ויעקב
שמור את עמך ישראל בכל דרכו
יום שבת קודש כי פנה
הכן עלינו הימים הבאים לקראתינו לשלום, לחיים, לברכה, לפרנסה, לכלכלה
לרפואת הגוף
ולרפואת הנפש
למחילת עוונות
ולכל רווח טוב אמן סלה
בזכות אברהם"

ובניגון מיוחד אומרים תפילה זו 3 פעמים כשבכל פעם מחליפים את השורה האחרונה "בזכות יצחק" ו"בזכות יעקב".

שוב תודה
ושבת שלום
ס.

כנסי לאתר www.alizalavie.com
בברכה,
ע.


היי עליזה,

כמו שהבטחתי, אני שולחת לך את המקורות לשיעור שהכנתי ממש ממש בזכותך, ובזכות הספר הנפלא שלך,
שנושאו הוא : המחיר האישי הכבד ששילמה אסתר המלכה על אקט ההצלה שהיא הובילה,
שבמרכזו המצוקה הנוראה שלה המתוארת בגמרא (ראי במקורות), שמסתלקת ממנה השכינה והיא זועקת:
אלי אלי למה עזבתני (מתוך: תהילים כב', מזמור שנוהגים לומר כשיר של יום הפורים – כך תיארת אותו בספרך הנפלא, שכשעיינתי בו בא לי החשק להכין שיעור סביב מצוקה זו …)

בנוסף, אני מצרפת לך כאן לינק למאמר שכתבה חנה פנחסי, ממש בהקשר לנושא השיעור, ושאת חלק ממנו הקראתי במהלך השיעור.

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3683013,00.html

המשיכי לראות ברכה רבה בכל מעשה ידייך,
חיבוק !
מ.


מידע נוסף על פאני נאודה / Jewish Women's Archive


שלום עליזה,
היה נהדר לשמוע אותך שוב ולדעת לא לשכוח ותמיד לזכור כמה חשובה המסורת והחברותא הנשית.
אני מאד אשמח אם תוכלי לשלוח לי קטע קצר מההקדמה של פאני נוידא עבור השיעור שלי מחר. זה חשוב לי כי זה מחזק את הרצון של הנשים הנפלאות הללו להמשיך להתמיד וללמוד עברית – את שפת הקודש.
המון תודה,
ולהתראות
ל.


ההרצאה ששינתה את הקשר שלי ליהדות לטור המלא


שלום עליזה,

יש לי ידיד למיילים, אדם מאד אינטליגנט, איש ספר, ירושלמי לשעבר שהיה המבקר של בנק ישראל.
יצא לנו לדבר על הספר שלך הידוע, והוא סיפר לי שהוא צאצא רחוק רחוק של יצחק לוי מברדיטשב, ואחיו המנוח גם היה נקרא יצחק לוי, והצצתי שנית בספר שלך הבוקר וראיתי שבתודות שלך הודית לבעלך צורי שיהיה בריא, על כך שהביא לתשומת לבך את תפילת הצדיקה פרל אשת הרבי הזה.
העברתי את המידע הזה לידידי דוד דניאלי הנ"ל, שיש לו גם את הספר, אבל לא מצא אותו בינות לערמות הספרים שיש לו, והוא ביקשני להודות לך, אז הנה אני מודה לך בשמו, וגם מאחלת לך הצלחה בהפצת הספר שתורגם לאנגלית, דבר ששמעתי מאביך. ובהזדמנות, ייתכן וארצה לרכוש מהדורה מתורגמת זו, כדי לתתה מתנה לקרובי בטורונטו.
תודה,
ח.


לעליזה ערב טוב ושלום רב,

ידידי דוד דניאלי, אינו מתנגד לפרסם את מה שכתבנו בנוגע לקשר המשפחתי שלו לרבנית פרל ברדיטשב. בהמשך תמצאי עוד כמה שורות ממנו, שאולי תרצי גם אותם לפרסם, תלוי בך.

עליזה – יש לי בקשה קטנה שאני בטוחה שיקח לך דקה לענות לי –
לבני ניר ואשתו דיאנה, נולד ביום שישי בן במז"ט (יש להם 3 קודם ועתה נוסף אחד- שיהיו בריאים). לפני כמה חודשים הם החלו לשמור שבת וכשרות ועוד, ולכלתי היה את הספר שלך – אבל היא מסרה אותו בזמנו, והיא זוכרת שהיא ראתה שם ברכה על הבשמים בנוסח טריפולי (כי הרי בעלי ז"ל – אביהם של בני, היה ממוצא טריפולטני, והיא רוצה לקרוא או משהו כזה, את הברכה על הבשמים, ואני לא מצליחה למצוא זאת בספרך. אז אנא, אני מניחה שאת יודעת למה הכוונה ותוכלי לנווט אותי למספר העמוד (ניסינו באינטרנט ולא הצלחנו [דווקא אתמול את התפילה של הרבנית פרל, כן הצלחתי להעלות בגוגל). בתודה מראש

כל טוב, וכאמור עוד כמה שורות מדוד דניאלי:

ברור שמגיע לך יישר כוח -שיידעת אותי על שם פרל.
ולעליזה – רק שבחים יש לי לה ולעבודתה, גם זאת, אין לי התנגדות שתאשרי לה לפרסם זאת.
שנהיה בריאים.
דוד


לד"ר לביא שלום רב,

רצינו מאוד להודות לך על המפגש המרגש והמרתק ערב חתונתה של מיכלי. ניחוחותיו מלווים אותנו ואנחנו מזכירות אותו בחום. מאחלות לך ולבני ביתך גמר חתימה טובה, אור וברכה,בריאות איתנה ושפע.בברכה חמה א. ומ.


עליזה שלום,

הבנות נהנו מאוד, הבאת סגנון אחר ושונה מהרצאות שהבנות שומעות ופתחת לנו חלון לתוך עולמן של תפילות נשים ונשים מיוחדות מאז ועד היום, תודה רבה לך על כך בשמי בשם צוות ביה"ס והתלמידות שכמובן לא חדלו מלדבר על ההרצאה. מאחלת לך המון הצלחה בהמשך ושתמשיכי לזכות אותנו ועוד רבים אחרים בספרייך.
שנה טובה וגמר חתימה טובה.
א.


שלום עליזה!

את יודעת בוודאי שאסתי תשבי (אמא של גנית), נפטרה, נכון? בכל אופן, מחר בערב יש אזכרה, יום השלושים, ובקשו ממני להעביר לימוד קצר בפתיחה.

וכתבתי על תפילה והסתייעתי רבות בספרך, בגלל שאת מכירה את הדמויות הפועלות, אני שולחת לך את מה שהכנתי.

שנשמע רק בשורות טובות, ונהיה אנחנו ובני ביתנו בריאים תמיד.

שנה טובה

אילה

שלושים לאסתי תשבי זכרה הטוב לברכה
שלושים לאסתי תשבי זכרה הטוב לברכה – מקורות


שאלת גולש לגבי סוגיית "כשרות" הספר ומענה הרב משה עמיאל, מתוך
מוריה, האתר לבית יהודי 

שאלה:

שלום לכבוד הרב,

יצא לי לראות ספר "תפילת נשים" של ד"ר עליזה לביא מבר אילן, הספר ללא שום הסכמה של רב ויש בו לאחר עיון קצר ריח כבד של רפורמיות, וכן הצעות שונות להחלפת נוסחי תפילות מקובלים, הרוח הכללית של הספר מאד פמיניסטית ולא מתאימה לדעת תורה וכך גם נראה הדבר במישור ההלכתי..
הפרסום של הספר עושה גלים בהרבה מקומות ולכן נראה לי שצריך שרב יביע עמדה ברורה לגבי הספר שלא יכשלו ישראל בדבר זה בחושבם שספר זה מדבר בשם חכמי ישראל.

תשובת הרב משה עמיאל:

להערתך החשובה – ראיתי את הספר:

1. אין בו הסכמה – מכיוון שהוא לקט תפילות מן המקור היהודי הראוי.

2. חלילה, בעיון לא "קצר" אלא רחב, לא מצאתי בו כל "ריח" בעייתי. שים לב
למקורות התפילות.

3. חלילה, לא ראיתי בו "הצעות שונות להחלפת נוסחי תפילות מקובלים", אלא רק
חיזוק של תפילות לנשים ע"פ צורכן במעגל החיים.

4. מ"מ, לא ראיתי "שספר זה מדבר בשם חכמי ישראל". הוא דבר בשם תפילות
נשים מן המקורות שהובעו כהבעות תפילה תמימות ומותרות וראויות.


שאלת גולש באתר "כיפה" ותשובת הרב אליעזר אלטשולר לשאלה באתר


ד"ר עליזה לביא שלום,

בהמשך לשיחתנו ביום העיון, רצ"ב פסה"ד בו צוטטה תפילת האם על קבר בנה.
לפסק הדין
בכבוד רב,
א.ד. עו"ד


ד"ר עליזה לביא שלום,

להלן אזכור קטע מתוך הספר תפילת נשים בפסק דין של בית המשפט.
הקטע במודגש.
ע.


המלצה על הספר "תפילת נשים" – תמר מור להמלצה


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר


ד"ר עליזה לביא שלום,

ילדיי לומדים במסגרות מעורבות לחילוניים ודתיים, וכך זכיתי ונחשפתי לספרך "תפילת נשים". הרעיון של הספר ותוכנו מאוד מוצאיחם חן בעיניי ומדברים ללבי.

שאלתי: האם מותר לי לשנות או להתאים טקסטים כאלה למציאות שבה אני חיה? למשל ב"תחינה לאם בעת הבאת בנה אל המלמד". אנחנו מביאות את בנינו ובנותינו אל המלמדות ולא אל המלמדים. אל גן הילדים או לבית הספר ולא אל החדר.

מבחינתי – זכיתי להביאו לשם כדי ללמוד. ולאו דווקא את תורתנו הקדושה וכו'.

תודה מראש ויישר כוח,

א.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

לעליזה שלום,

קבלתי איזו תפילה שאולי תוכלי לעשות בה שמוש כלשהוא…

תפילת שחרית של האישה הבורגנית
מאת: מירב לייבה

ברך אלוקים את היום,
שאדע לנצל אותו עד תום,
שהאוכל יצא טעים,
ובכביסה לא יהיו כתמים,
שלא אזלול ואוכל נכון,
ושארוץ 40 דקות על ההליכון,
שאשתה יום יום 8 כוסות של מים,
שאנוח איזו שעה בצהריים,
שאצליח להתמיד בדיאטה,
ושלא אפסיד את "אודטה",
שהפן יהיה וישאר יפה,
שיישאר לי זמן גם לבית קפה,
שבעלי לא יבלבל לי את המוח,
ושלא יגמר לי בסוף היום הכוח…
שהילדים לא יריבו,
ואליי סוף סוף יקשיבו,
שלא אשכח את אסיפת ההורים,
ושיגידו רק דברים טובים המורים,
שאצלצל לשאול לשלומה של חמותי,
אפילו שהיא קנתה לי טבעת מזהב לא אמיתי,
שלא אגהץ יותר מידי את הוויזה,
כי אחרת בעלי יחטוף עלי קריזה,
שאהיה תמיד רגועה,
ושלא יהיו פקקי תנועה,
שהבוס יעלה לי את השכר,
ויגיד לי "קחי לך חופש מחר",
שאלוקים ישמור על כולנו,
ושירחיק כל רעה מאיתנו,
שלא אעשה מכל פירור סיפור,
שיהיה לי אחלה יום בקיצור,
ב א ה ב ה.

בברכה,
ט.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

עליזה שלום,

ילדתי השבוע בת מקסימה.

מתאוששת מהלידה.

רציתי לומר לך שהתפילות בספר שלך עזרו לי מאד מאד מאד בתוך הטירוף של הצירים.

ילדתי כבר שניים בעבר וזו היתה ברכה גדולה לקרא טקסט של אשה, טקסט עתיק, שאני מתחברת אליו באופן מדוייק ועוזר לי להתפלל ברגעים האלה שזה רק אני ואלוקים שיכול לעשות משהו…

זהו בינתיים אבל נדבר.

ש.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

עליזה שלום,

אני מקוה שהכל בסדר אצלך. לא סיפרתי לך אבל השבוע בל"ג בעומר ישבה חבורת נשים סביב טאבון ואפתה פיתות. קטע מגבש כזה, רוחני וזרוק משהו בתרבות 'הכאילו'. בקיצור, אחר שאפו אמרו הן את נוסח הפרשת חלה. לא מתוך הסידור הישן, אלא מתוך הסידור החדש, כלומר ספרך. הספר יש לציין היה כבר מרופט משהו, על רקע השימוש הערני בו כנראה. שוב אני צריך לומר כי יצרת טקסט קנוני? המציאות מוכיחה זאת.

באשר לספרך. סלחי על הבוטות, אני חושב כי אין כאן הרבה מקום למורכבות. עליזה, זהו טקסט משפיע, משמעותי ומחבר. אני חושב שאת תרומתך לפוליטיקה של הניאו-אורתודוקסיה הפמיניסטית עשית יותר מכל ספר סכולסטי מעיק שיחובר על מגדלים כאלה ואחרים (ודי לחכימא). היתרון של אנשים כמונו (וסלחי לי על המהותנות – אבל יש כאן גם עניין מזרחי) הוא הפרקטיות שלנו, ההבנה שלדרישות לשינוי המציאות יש גם ציבור וקהילה מגוונים, ולכן נדרשים טקטסים מחברים ולא מבדלים. אגב, זוהי גם חוכמתה של החרדיות המזרחית.

נ.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

הי עליזה,

מה שלומכם בתוך הקיץ הלוהט?

כדי שנארגן את הישיבה כך שנוכל להיות כולנו יחד, תוכלי לאמר לי כמה מבני משפחת לביא נפגוש בחתונה?

וחוץ מזה – פכים קטנים. לקראת החינה הקרבה ובאה (חתנה של ביתנו, הוא ממוצא הודי ולפיכך ממתינה לנו חינה הודית ולמי -שכמוני – לא היה מאודו בשום חינה, זו בודאי חוויה), כתבתי ברכה לזוג הצעיר. הוא ממשפחה מסורתית והדרך שלי לחבר את כל הקצוות, היתה להתבסס על אחת מן התפילות המופיעות, איך לא, בספרך. בקיצור: הלכתי, קניתי, קראתי (את כל התפילות, כמעט) וכתבתי, תוך התבססות על אחת מתפילות האם ביום חתונת ביתה. היו לנו, אני חושבת, כמה שיחות בנושא של החיבור שבין אדם (לצורך הענין – אישה) חילוני לבין המטען העצום של היהדות, שרובו, בעל אוריינטציה דתית מובהקת, אך רלוונטי להרבה אורחות חיים. היה לי עונג מן הענין כולו.

דרישת שלום,

מ.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

עליזה,

אני רוצה לשלוח לך בפקס כתבה שפורסמה בעיתון המקומי של מודיעין, על בחורה צעירה, הילה לוין, שנהרגה לפני חודש בתאונת דרכים. אמא של הילה מספרת בכתבה שכמה ימים לפני שקרתה התאונה, הבת שלה ביקשה לקנות לה ספר של ד"ר עליזה לביא "תפילת נשים".

תפילה אחת מהספר, שהיא תפילת אם על קבר הילד, היא רוצה להקריא באזכרה.

בכיתי כשקראתי.

תשלחי לי בבקשה את מספר הפקס שלך… אפקסס לך את הכתבה

ו. ז.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

עליזה שלום,

בשבת האחרונה נפרדנו מחברת קהילה צעירה שזה עתה סיימה את שירותה הצבאי ויצאה בשליחות התנועה המסורתית לאוסטרליה. אמא שלה קראה תפילה לכבודה וציינה שאת הבאת לה אותה מספרך החדש, על פי בקשתה, מספר תפילות המתאימות לאירוע שכזה והיא בחרה אחת מהן. ההתרגשות הייתה גדולה.

פסח שמח, ר.

הספר תפילת נשים של עליזה לביא בהוצאת ראנדום האוס

זכה בפרס NATIONAL JEWISH BOOK AWARD לשנת 2008

הספר תפילת נשים הפך לרב מכר מיד עם פרסומו והגיע ללבבות רבים. הספר והנושא בו הוא עוסק זוכים לדיונים רבים, סקירות וביקורת, ימי עיון, פולמוסים ודיאלוג תרבותי בישראל.
הספר הוא אוסף תפילות של נשים יהודיות לאורך ההיסטוריה, אבל לא רק זאת. הוא גם משקף סיפור חיים יהודי שכמעט ולא סופר. באמצעות התפילות, הטקסטים והנשים היוצרות אנו נחשפים לעולם שכמעט ונעלם מעינינו, לסיפור שלא תואר בכלי ההיסטוריה והתיעוד המקובלים. אנו מגלים מרחב נשי-יהודי נושם ותוסס שנפגע קשות בשל תלאות ההיסטוריה: פרעות ועלילות דם, שואה ותקומה, עלייה והתבוללות, חילון ורצון להידמות לתרבות הסובבת.

ככלל, התפילות הפרטיות נדחקו מפני נוסח התפילה האחיד. בהמשך, התפילה איבדה ממקומה לנוכח עולם יהודי שבחלקים רחבים ממנו מבקש להשתחרר ממסורת בכלל וממוסר האב ותורת האם ה"מיושנת" בפרט, ולברוא מחדש את מאפייניו ואת זהותו המודרנית.

הספר כולל לקט של תפילות יהודיות עתיקות ובנות זמננו, אשר נכתבו על ידי נשים ובעבור נשים במגוון של רקעים היסטוריים ותרבותיים. התפילות חוצות את גבולות הפזורה היהודית כמו גם את גבולות הזמן היהודי. כך נמצא תפילות נשים אותן ניסח הרב יוסף חיים מבגדד, המכונה על שם חיבורו ההלכתי המפורסם ה"בן איש חי", מרבניה המיתולוגיים של יהדות המזרח, בצד חיבורים דומים של ר' נחמן מברסלב, מהדמויות הבולטות בתנועת החסידות. תפילות נשים יהודיות מאיטליה של המאה ה-16 סדורות בצד תפילות דומות מהונגריה של המאה ה-18. תפילות נשים חרדיות מחסידויות אדוקות בנות הזמן הזה, מוצבות בצד תפילות שאומצו על-ידי בנות קיבוצים בישראל.

חלק מהתפילות מנוסחות בידי נשים שנעלמו מסיפור החיים היהודי, ומתברר שהיה ברשותן ידע שלא נפל מזה של תלמידי חכמים שבזמניהן. הספר תפילת נשים כמו גואל אותן מאילמותן ומקנה להן קול ומקום ציבורי בסדרי הפיוט והתפילה היהודיים.
האוחזות והאוחזים בספר מחזיקים גם בפסיפס של זהויות יהודיות, חלקן מנוגדות, קצתן משלימות, הנארגות שתי וערב על פני מרחב וזמן יהודיים. המשותף להן הוא המעשה הליטורגי הנשי.

תפילת נשים ערוך לפי כללי הכתיבה האקדמית, ובכך הוא מחבר בין שיח מדעי היהדות הביקורתי לבין המעשה הליטורגי, שלא פעם בולט בשמרנותו. בפני המתפללים והמעיינים מוצב מצד אחד הטקסט הליטורגי, ומצד שני מובהרים מקורות התפילות והקשרי ניסוחן והופעתן.
לעיתים מעוררות התפילות ביקורת, תרעומת או תהיות על אפליה מיגדרית מקובעת שהגיע הזמן שתיעלם. אנו ביקשנו להביא את אסופת הקולות בשלמותה: על הוויית החיים שבה, על הנורמות התרבותיות ועל המצוקות והמועקות. לא רצינו ששיקולים עכשוויים של ראוי או לא ראוי, של פוליטיקלי-קורקט או קודים עכשוויים אחרים, ישפיעו על אסופת התפילות ויפגעו במרקם העדין של הסיפור הנשי-יהודי שטרם סופר.

המהדורה באנגלית – A Jewish Women's Prayer Book – יוצאת לאור בדצמבר 2008, בהוצאת ראנדום האוס בניו יורק וניתן לרוכשה ברשתות הספרים בארץ . במהדורה זו יש כדי להרחיב את הידע על מציאות נשית-יהודית פועלת ויוצרת, ונכללו בה תפילות ומידע חדש שהגיעו לידינו לאחר פרסום המהדורה בעברית.

הספר מספר את התמודדותן של נשים עם מצוקות חייהן לצד השתפכות ליבן בשמחותיהן במשך מאות שנים. בטקסטים משתקפים הרגלי חיים, אמונות, נורמות וערכים. זוהי למעשה חלופה אלטרנטיבית של נשים יוצרות, חלופה שיש בה הכוח לעורר עשיית המשך. אסור ולא ניתן להתעלם מחייה של האישה היהודייה לאורך הדורות, ממרחב חייה ומהתמודדותה עם מצוקותיה. חובה לפתח את המחקר בתחום ולעודד מחשבה יצירתית בניסיון להשיב את שכמעט ואבד.

התפילות הן סוג של אלטרנטיבה שנוצרה אל מול השיח הגברי, אל מול שפת התפילה הבלתי מוכרת [העברית] ואל מול ההדרה מהעשייה הציבורית ומהפרקטיקה הקהילתית. עשייה שכזו במרחב נשי-יהודי פעיל ורוחש, יש בה להמחיש יותר מכל את כלי-העבודה של ארגז הכלים הנשי-יהודי, את הדבק הקיומי ששימר את שרשרת הדורות. את אותו ד.נ.א נשי-יהודי שלא ניתן לתארו, אך הוא חי וקיים ללא תלות בזמן, מקום או שפה. הוא משותף ובעל דמיון רב, למרות הפרדה שנכפתה בין פזורות העם היהודי במשך אלפיים שנות גלותו.

הנשים היוצרות עצמן, וגם גברים שכתבו לנשים, היו ערים לשרשרת זו. הנה תפילה שכזו: "וכמו שענה לאמותינו הקדושות שרה רבקה רחל ולאה וחנה ולכל הצדיקות והחסידות וההגונות הוא יענני" (עמ' 83); "מי שברך אמותינו שרה רבקה רחל ולאה ומרים הנביאה ואביגיל ואסתר המלכה בת אביחיל, הוא יברך את…" (עמ' 109). והן משתפכות בבקשה: "אקראך ותענני אעתיר לך ותעתר לי" (עמ' 25, איטליה); "אלי שבשמים, האזינה לתפילתי, תן לברכת האם לרחף מעליו" (עמ' 126, פאני נוידא, מגרמנית).

רב המכר תפילת נשים קיבל את ספר הזהב.

רב המכר תפילת נשים קיבל את ספר הזהב

רבות מאוד מתפילות הנשים נכתבו ונאמרו בשפות שדיברו המחברות, משום שהעברית של התפילות בסידור הקנוני היתה חסומה בפני הנשים, שלא זכו להשכלה תורנית וללימוד לשון הקודש. חלק משפות אלו באות לידי ביטוי בספר: הערבית-היהודית, היידיש, הלאדינו, האיטלקית-היהודית, הגרמנית והאנגלית. עם המעבר לישראל דחקה העברית את השפות היהודיות הרבות, הנוסח האחיד דחה רבות מתפילות הנשים הישנות, והסידורים האחידים החליפו את הסידורים הייחודיים שנפוצו בעבר בין נשים. לכן, קיבוצן של התפילות בספר זה הוא כמעט ההזדמנות האחרונה להצילן מתהום הנשייה.

לאורך הדורות גילו נשים אחריות כלפי אחיותיהן לקהילה והטיפו לחינוך הבנות ולמציאת הדרכים אל ליבן. דבריה של פאני נוידא בהקדמה לספר התפילות שכתבה ושפורסם בפראג ב-1855 ממחישים את חוש האחריות שלה כלפי הדור הצעיר:
"עם רגשות אמיתיים של דתיות נשית מתמזג רגש לאומיות מרומם. בנותינו צריכות ללמוד לשאת בגאווה ובביטחון את שם התואר יהודייה. הן צריכות לזהות את הערך האמיתי של עמן ולהיות מודעות לעובדה שלאורך הדורות, ינוקו היהודים מן ההאשמות שהיו למכשול לכמה דמויות אומללות, וגם מן הקלון שהיווה מקור לדעות קדומות ולהתבטאויות רוע. הן חייבות לדעת שהן עצמן היו פוגעות בכבודן, אם היו מתביישות בשייכותן לאחד מן העממים הגדולים ביותר בהיסטוריה שקורותיו מעוטרים בגיבורים מזהירים, גברים אצילים, אנשים שמתו על קידוש השם".

ואילו על דאגה לנשים המבוגרות יותר אנו למדים מפועלה של שרה בת טובים, שהיתה מהמפורסמות שבכותבות התחינות באידיש. וכך כתבה בפתח ספרה "שקר החן":
"זה ספר שקר החן חיברתי בטייטש [=אידיש] כרפואה לנשמה בעולם הזה ובעולם הבא, ואל תקמצו על כספכם, אם יכולים אתם לקבל את זה הספר, ובשכר זה נזכה לעולם הבא".

לא אחת נזפה שרה בספריה בנשים על מידותיהן ועל המוסר שהן נוקטות, וגם בעצמה נהגה חומרה. בפתיחה לספר התחינות "שלושה שערים" היא מבקשת מחילה:

"השם יתברך יסלח לי שבנעורי פטפטתי בעזרת הנשים כשהתפללו וקראו בתורה האהובה."שרה הטיפה לפשטות, ביקשה מהנשים לא לבוא לבית הכנסת בלבוש עשיר ומנקר עיניים, והזכירה את המחויבות הקהילתית והיהודית של כל אחד ואחת."

תחינותיה של שרה בת טובים מאופיינות ברגשנות, בכנות ובדברים היוצאים מן הלב. בדרכה המיוחדת ובכישרונה הרב, השכילה שרה לגעת באותם רגעים יקרים בחיי אשה – לעיתים מסעירים ולעיתים משתקים – שבהם היא חווה במלוא העוצמה את מהות החיים. מודעות זו ויכולת מרשימה להעלותה על הכתב – וכנראה גם אופי כריזמטי – פתחו את ליבן של נשים רבות בפזורה היהודית בפני תחינותיה.

תפילת נשים הוא תוצאה של מסע בן שלוש שנים, שחצה יבשות וזמנים. מסע זה הפגיש אותי עם חיבורים רבים, המשקפים פסיפס אנושי נשי מרתק. מקורות המלמדים על נשים שחיברו תפילות לכלל הציבור גם בתקופות בהן נהגו חוקרים לטעון, כי נשים יהודיות לא יצרו. תפילות שנועדו להיאמר על ידי נשים וגברים כאחד או על ידי נשים בלבד. תפילות לנשים בעזרת הנשים של בית הכנסת או כקבוצה מובדלת. טקסטים שחיברו נשים בעבור נשים או שלוקטו ונערכו בעבורן על ידי גברים (במקרים רבים אב כתב או ערך תפילות לבתו, וחתן-לכלתו). טקסטים נדירים שמורים ברחבי העולם, במוזיאונים, בספריות ובארכיונים; אבל גם באוספים פרטיים, בספריות נשכחות ובקרב משפחות. תפילות הועברו על ידי מסרניות, מתוך ספרי משפחה ומסידורים פרטיים שעברו מאם לבת, מדור לדור. כל תפילה וכל פיוט נושאים עימם את סיפורם. פעמים דווקא הכותבת היא שעוררה את סקרנותי, פעמים נאלמתי דום אל מול תפילות חדשות, ופעמים פרצו דמעותי לשמע תפילה, עד שלא יכולתי לראות מאומה. הרגשנות שהתפתחה בי נבעה מידיעה עמומה שנשאתי בתוך תוכי מאז ומתמיד על קיומן של תפילות נשים, גם אם לא סיפרו לי על כך.לדידי, אסופת התפילות שהתקבצה והתהוותה לכדי ספר זה, אינה מקרית. במשך שלוש שנים חיפשתי את המקורות לתפילות, תחינות ותיקונים עלומים, לאותם רגעים או צמתים רבי-משמעות בחייהן של נשים שלא היתה להם התייחסות בסידור הרגיל, כמו עקרות, לידה ואובדן ילד. חלקן של התפילות, כך התברר, אף נכתבו בידי גברים בשביל נשים.
התפילות נאספו בתהליך ארוך וסיזיפי. כך למשל למדתי על פריחה בת רבי אברהם (בשמה הספרותי "בת יוסף"), שחיה במרוקו במאה ה-18 וכתבה תפילות ופיוטים בעברית.אשה זו, שכונתה בתואר "רבנית" והיתה גדולה בתורה, הותירה אחריה כתבים ושירים, אך מעטים מתוכם שרדו. ספרייתה הענפה מלמדת על שיעור למדנותה. נשות הקהילה היו פונות אליה כאל קדושה, ומזכירות את שמה בעיתות מצוקה.

המידע על חיפוש התפילות האלה, מעולמות שונים, עבר מפה לאוזן. רבים הושיטו יד לעזרה ולהכוונה. כך למשל לשיר "תפילה לאם בטרם שחרית" של המשוררת הדתית חוה פנחס-כהן, טקסט מודרני להפליא, הסבו את תשומת ליבי "מעגלי נשים" של נשים ישראליות שהשיר קסם להן והן משלבות אותו במפגשיהן:

"וְתֵן לִי אֹמֶץ לְזַכֵּךְ פָּנַי
שֶׁיוּכַל כָּל אֶחָד מִיְלָדַי,
לִרְאוֹת פָּנָיו בְּתוֹךְ פָּנַי
כְּמוֹ בְּמַרְאָה רְחוּצָה לִקְרַאת חַג"

במשך שנתיים חיזרתי אחרי שולמית אייזנבך, חרדית מחסידות בעלז בירושלים, עד שהצלחתי לרכוש את אמונה ולקבל ממנה תפילה ייחודית העוסקת בקשר בין חמות לכלה:

"תֵּן חִינִי בְּעֵינֵי חֲתָנִי וּבְנוֹתַי, וְחֶסֶד לִפְנֵי בָּנַי וְכַלּוֹתַי.
שֶׁלֹּא אֶרְאֶה בָּם כָּל נְגָעִים, שֶׁלֹּא אֶשְׁמַע דְּבָרִים רָעִים.
שֶׁלֹּא תְּהֵא עֵינִי בָּם צָרָה, שֶׁלֹּא תְּהֵא יָדִי קְצָרָה.
שֶׁלֹּא יִתְעוֹרֵר בִּי שֶׁמֶץ קִנְאָה, שֶׁלֹּא תִּמָּצֵא בִּי כָּל רִשְׁעָה"

התפילות, התחינות, הפיוטים והמזמורים שונים אחד זה מזה, אך לכולם יש מכנה משותף: דיאלוג עם בורא עולם, תקווה לעתיד טוב יותר וחרדה לשלמות העם היהודי.
זיכרונותיהן של נשים רבות שפגשתי וסיפור חייהן, לימדו אותי על מנהגי נשים בזמן התפילות, על טקסים נשכחים ועל נוסחים ייחודיים. אך יותר מכל, כאמור, הם לימדו על אותו געגוע משותף לתפילתן של סבתא ושל אמא, למעגל נשים שנפרץ ונקטע. העלייה לארץ, קבלת נוסח התפילה האחיד והאצת תהליכי החילון, החריפו את הדחקת עולמן הרוחני של נשים, על התפילות, השירים, הטקסים, המנהגים ונוסחי הברכות הייחודיים שהיו בו. לרוב הדברים לא נרשמו; רק מעט ממנהגי הקהילות ומהדפוסים המסורתיים זכו לתיעוד.

הספר הפך לתופעה תרבותית מעבר להצלחתו במונחים של מכירות. מאז צאתו לאור מתקיימים שוב ושוב כנסים בעולמות תרבותיים שונים שבהם דנים בתפילות נשים. ב"מעגלי נשים" ובאירועים רוחניים, נשים מפרשות את התפילות ומביאות אותן אל עולמן. חוויתי זאת למשל במפגשים עם יועצות רוחניות. נשים בעלות זיקה מסורתית מתעוררות, מחיות טקסים עתיקים שזכרו במעומעם

תפילות הנשים יוצאות למרחב, לאחר שהיו תחומות בדל"ת אמות של הפרט. התפילות מחלחלות לאיטן אל חדרי הלב, אל מסתורי הנשמה ומעוררות געגוע. נשים וגם גברים מאמצים אותן אל ליבם, לתפילתם ולרגעים שבין אדם לבוראו. תפילות הנשים חוזרות אל האדם הפרטי וגם אל הקהילה. הן שבות אל אירועים וטקסים פרטיים כמו ברית, בת מצווה, חתונה ואל זמנים של שכול ואובדן. נשים נושאות אותן, אִם ביחידות ואם בפני בני המשפחה וקהל המוזמנים.

תפילות הנשים מוצאות דרכן גם אל העשייה התרבותית-חברתית: הלחנה וביצוע בידי מיטב האמנים, המחזה, תערוכות, מופעים ומיצגים. אסופת התפילות ודמויות הנשים-היוצרות מעוררים געגוע לעולם של סבתא ושל אמא, גם אם אלה לא סיפרו לנו עליו [או שאנו לא רצינו לשמוע. אולי התביישנו]. האמהות והסבתות שלנו שמרו עולם זה – כמו את תפילותיהן – קרוב לליבותיהן. זהו סוג של געגוע מתפתח, צובט לב ומזכיר נשכחות. געגוע שלא ניתן לתארו במילים ולא ניתן לסמן את אותותיו בין דפי הספר. אך הוא קיים והוא נוכח והוא מזכיר. והוא זה שהרטיט אז ומרטיט היום לבבות רבים של נשים ושל גברים.

מאז פורסם הספר תפילת נשים בעברית בשנת 2005, נוסף לי ידע רב על תפילות חדשות וישנות, על מנהגים וטקסים ובעיקר על דמויות שכמעט ואין מידע עליהן בכתובים ובתיעוד. כך למשל התקבל מידע על נשים-יוצרות דוגמת פריחה בת רבי אברהם, אנוסות מספרד ופורטוגל, נשים מאיטליה, פאני נוידא מצ'כיה ורבות אחרות. אחרים סיפרו על הנהגה רבנית שעודדה יצירה של נשים ואף סמכה על מנהגיהן. ויש שחלקו והוסיפו לפזל שברי זיכרונות וקטעי תפילות.

הספר והדיון הרחב סביבו, החוצה במות וזרמים, הצילו את התפילות רגע לפני אובדנן. המחקר בתחומי המגדר והיהדות שנמצא לאחרונה בפריחה, נושא איתו תקווה לחשיפה נוספת של מידע חדש, שיקרין גם על ספר זה – הן על הכלול בו והן על כתבים שטרם התגלו. בכל מקרה, השתדלנו להביא נוסח שישמור על מקוריות התפילות, ובה בעת ידבר אל קהל בן זמננו.
אשמח לקבל תגובות, מידע ורעיונות להרחבת השיח ולפרסום באתר ובעבודות המשך.

ביקורות הספר של גולשים באתר סימניה

אושוויץ. פסח 5075 / הארץ

A Prayer Book for All Seasons by Hadassah Magazine

סקירה של מהדורת הזהב של תפילת נשים באתר Global Report

“היכולת להתפלל תפילה אישית דורשת לימוד ויישום. לא לחינם נקראה התפילה “עבודה שבלב” – דבר הדורש עבודה. התרגלנו להסתמך על הסידור ועל נוסחאות קיימות, ואיבדנו את היכולת הטבעית פשוט להתפלל את חיינו. השאיפה לכך לא נעלמה לגמרי. כך אני מפרש את סוד הצלחתו של הספר “תפילת נשים”. הגילוי שאפשר להתפלל על כל מאורע בחיים, הן בשמחה הן בעצב, ולא רק שאפשר אלא שיש מסורת מפוארת של תפילות כאלה, הוא גילוי מרגש” / קטע מתוך המאמר: הלב שבעבודה – על המשכיות וחידוש בתפילה, אורי קרויזר”

עליזה לביא בטקס NATIONAL JEWISH BOOK AWARD (אנגלית)

“תפילת נשים” זוכה לביקורות חמות ומהללות בקהילה היהודית באמריקה לכתבה ב-Iwoman

אריאנה מלמד מתנצלת אך גם מנמקת את העיכוב בכתיבת הביקורת לכתבה ב-YNET

אלמוג בהר מסביר, כי ‘כוחו של סידור בהתקבלותו הקהילתית אל תוך מחזור חיים, כוחו בטקס הנוצר סביבו, בקריאה בו בקול בקהל בהתאם ללוח השנה והחיים’ לכתבה ב”הארץ”

לליהיא לפיד קסמו השורות הקטנות, עם הסיפורים על הנשים הכותבות, תלמידות חכמות שהתעקשו לתת ביטוי לרגשותיהן והביאו מילים לעשרות נשים אחרות, לאותם רגעים שבהם צריך מילה של אישה.

כרמל וייסמן מסבירה מדוע נשים רבות, בהן חילוניות, החלו להתפלל מתוך הספר. לכתבה ב Notes

פרופ’ אביגדור שנאן דורש עיון נוסף למקרא הספר: האם יש הבדל בין יצירה שכותבת אשה למען חברותיה לבין זו שיוצאת מתחת ידו של גבר והמיועדת למען נשים? האם עלה בידי גברים, בעיקר רבנים, להבין לצפונות לבה של אשה ולתת להן ביטוי כן ומקיף?

גלעד סרי לוי תמה על על המעשה הפוליטי שבהוצאת הספר המשמר ומחזק תפיסות על נשיות ונותן בכך “חיבוק דב” לפמיניזם מכל סוג שהוא, גם אם הוא אורתודוקסי. לכתבה בe-mago

ד”ר צביה ולדן שואלת לאן נעלמו תפילות הנשים משלל הזרמים הנוספים ביהדות? האם יש תפילות נשים רצויות וכאלה שאינן מתקבלות? לכתבה ב-NRG

פרופ’ יהודית באומל מסבירה: מעטים הספרים שאתה קורא בנשימה אחת ומצטער שאינם ארוכים יותר. עוד פחות נפוץ למצוא ספר שבעת הקריאה אתה כבר בטוח שהוא ימצא מקום בחיי היומיום שלך.

סקירת הספר באתר ערוץ 7 

תפילות נשים – אוצר שהתגלה / כתבה מתוך קהילת תרבות, ynet לכתבה באתר

הרב יובל שרלו קורא להשיב את תפילות הפרטיות והאישיות למקומן.

מיכל ווזנר מוצאת, כי תפילת נשים מציג את התפילות כיצירות אמנות, כתכשיטים יקרי ערך בתצוגה, כטקסטים מעצימים של גדלות רוח. ודווקא הפורמט הלא מחייב הזה הוא שמשאיר לקורא את האפשרות להחליט פתאום באופן בלתי תלוי לחלוטין, כמתוך הארה של רגע, לעשות מעשה.

פרופ’ אדמיאל קוסמן חסר מאד את התפילות שכתבו בשיריהן משוררות אחרות בשירה הישראלית החדשה.

חוה פנחסי מתקשה להבין ולהסביר כיצד הפך ספר תפילות לרלוונטי עבור קהלים שונים: דתיים, חילוניים, מסורתיים?

ד”ר יעל אראלי מסכמת: ספר חשוב זה השיג את המטרה שלשמה הוא נכתב והיא לחזור ולהעיר את הקולות הנשיים שאבדו, נשכחו ונעלמו מתודעתנו במהלך הדורות.

ביקורת עמודים

תפילת נשים – ביקורות

תפילת הנשים בשלוש הדתות – מאמר / מתוך הספריה של מט”ח למאמר באתר

בשביל כל הנשים שרוצות לדבר עם בורא עולם מדי פעם, ומרגישות שהן לא יודעות איך להתחיל ומה להגיד, אספה ד”ר עליזה לביא תפילות שנכתבו לפני שלושת אלפים שנה, ותפילות שנכתבו באלף השלישי. לכתבה באתר

הרבה עינת רמון – כואבת את העדרן של תפילות לא אורתודוקסיות ואת שירתן של משוררות.

יעל פניני מתארת את ההשראה שמעניקים לה סיפורי נשים מהמקורות.

“הבה לי בנים ואם אין מתה אנוכי” / הדר שרת, אתר פוריות

חנן פורת כותב על ביטוי יוצא דופן לקדושת חיי משפחה המופיע בספר

עליזה לביא – סיכום ביניים

• רב המכר תפילת נשים קיבל את ספר הזהב

• רב המכר תפילת נשים קיבל את פרס פלטינה ביוני 2007

• תפילת נשים זכה בפרס National Jewish Book Award 2008 בקטגוריה מחקרי נשים

אשמח לקבל מידע על תפילות, טקסים ומנהגים של נשים בדוא"ל למחקרי המשך ולהרחבת השיח באתר.

 תפילה לא-ל חיי הרב ישראל מאיר לאו – לחצו להורדה

האישה שקנתה את טבריה (דונה גרציה) / זהרה רון, גלובס
בת מצווה בהלכה / מתוך אתר "תפילה" עברית | אנגלית
הילולת הנשים / אלי מנדלבאום, ynet
השקר הקדוש, מאת יצחק גורמזאנו גורן | חוזת המדינה / ישראל גודוביץ', הארץ
האישה הגדולה מפרנקפורט (ברטה פפנהיים) / חנן חריף, סגולה, מגזין ישראלי להיסטוריה
ראש חודש – חג הנשים / ד"ר דבורה אושפיזאי, אוניברסיטת בר-אילן
"משמרות ראשי חודשים" / מלכה פיוטרקובסקי, קולך
תשמישי מצווה ותשמישי קדושה פמיניסטיים / שירה פרידמן, קולך
נשים מנסחות תשובה / תמר מור-סלע, ynet
תפילה בצרור / אילנית סוויסה, ynet
פרשת ואתחנן / פרופ´ חנה ספראי, קולך
להתפלל תוך כדי תנועה / אמרי קליינר, ynet
ברוך שעשני כרצונו / חן ארצי סרור, ynet
שמלות השבת הוזמנו לתערוכה / צופיה הירשפלד, ynet
קוצים שלנו / יואב פרידמן, ynet
"תום ותהום: תפילת הקדיש בספרות העברית" מאת יורם ורטה וירון דוד | כך אתגדל וכך אתקדש / לילך לחמן, הארץ
חדש: תפילה לעומדים בצפירה / קובי נחשוני, ynet
ארבע אמהות. זוכרים? / עינת רמון, ynet
ניגון של נשים – לומדות תפילה מֵחַנָּה / ענת ישראלי ודבורה עברון, נאמני תורה ועבודה
הנשים המפללות לעצמן – תפילת נשים בראי האמנות היהודית / דוד שפרבר, טקסטורה
ברכה לבת מצווה
ספרי מתנה | יהדות לשימוש אישי / תומר פרסיקו, הארץ
הגדת נשים / המדרשה באורנים
הרב עובדיה יוסף: נשים יכולות לקרוא במגילת אסתר בפני גברים / יאיר אטינגר, הארץ
בשביל הנשמ"ה / ירון שוורץ, ynet
האם יש תפילה מיוחדת לפוריות? / ynet
13 רעיונות לשבת בר מצווה / שורשים
הלב שבעבודה – על המשכיות וחידוש בתפילה / אורי קרויזר, נאמני תורה ועבודה
תפילה לכלה / ר' יעקב אבן צור, מתוך "תפילת נשים", כיפה
מחקר: התלמידים אוהבים תנ"ך, אך לא מבינים את העברית / אור קשתי לכתבה ב-הארץ
נפש יהודיה הומיה / שירי לב-ארי לכתבה ב-Ynet
אבא, אני חוזרת / הילה ניסן לכתבה ב-Ynet
הטבע לא רוצה שתהיו קטני אמונה / אורית כהנא לכתבה ב-הארץ
לעולם לא מאוחר לחגוג בת מצווה: קשישות רבות יותר בארה"ב עולות לתורה / כריסטופר מאג,
ניו יורק טיימס לכתבה ב-הארץ
תפילת שבת חילונית למהדרין / יאיר שלג לכתבה ב-הארץ
שיר שהולחן במיוחד לכבוד חתונה. מילים: מתוך תפילת הכלה ביום חתונתה של פאני נוידא
מתוך הספר תפילת נשים. לחן: גבי שטרנגר.
שרי אנסקי הוציאה מהשף רפי כהן מתכון לחלה מוצלחת במיוחד / שרי אנסקי לכתבה ב-nrg
קייסים אתיופים חיברו תפילה נגד האלימות במשפחה / איינאו פרדה סנבטו לכתבה ב-הארץ
המלכה של כו-לם / הלן אליאסיאן פורוורד לכתבה ב-הארץ
תפילה לגלעד / יקי הפשטיין ויואב פרידמן לכתבה ב-Ynet
מתפללים בזאפה / יקי הפשטיין לכתבה ב-Ynet
שדרות גלעד שליט: כותבים תפילה ברוטשילד / לירון סיני לכתבה ב-Ynet
תפילת אמהות למען גלעד שליט / רונן מדזיני לכתבה ב-Ynet
קולה של אמא / אלי מנדלבאום וישראל ברדוגו לכתבה ב-Ynet
תפילת נשים עולמית לשחרור גלעד שליט – תהילים, פרק קמ"ב
שירים לאלוהים – שירי תפילה לכתבה ב-Ynet
אבל פרטי אבל לאומי / ד"ר עליזה לביא
תפילת השחקן / חוברה ע"י רבקה מנוביץ עבור שחקניות "אמונה"
תפילת נשים ערביות / ממר"י – המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
תפילת העיתונאי / חוברה ע"י הרב שמואל אליהו
תפילת הרווקה / חוברה ע"י הרב אבן ישראל לכתבה ב-Ynet
תפילה למען גלעד שליט / חוברה ע"י התנועה המסורתית לכתבה ב-NRG
תפילה לשלום העולם / חוברה ע"י ד"ר יעקב מעוז לכתבה ב-Ynet
בר מצווה – תפילות וטקסים
אשמח לקבל מידע על תפילות, טקסים ומנהגים של בר מצווה בדוא"ל למחקרי המשך ולהרחבת השיח באתר.
בן 80 למצוות: ניצולי השואה חוגגים בר מצווה / טלי פרקש, ynet
בר מצווה מאוחרת לילדי השואה / יואב פרידמן, ynet
אור בשביל ישראל – מסע בר מצוה לאורך שביל ישראל
ניו-זילנד: תפילין נחשד כפצצה, תייר ישראלי נעצר / ynet
איש התפילין / חיים ולדר
רועי שיפנבאור חגג בר מצווה בלי אבא / חדשות 2
מניין אינטרנטי: גולשים למצוות / איימי וירשופ, ניו יורק טיימס
סרטון: סוד התפילין במדע ובקבלה / youtube
מוטב מאוחר: לוחם בנאצים חגג בר-מצווה בכותל / ynet
נועם תרם את כספי מתנות בר המצווה לבי"ח לוינשטיין / ליאת רותם מלמד, ynet
נרות שבת – פעילות לבנות מצווה
בת מצווה גרסת 2010: מצלמים קליפ, מעלים ליו טיוב ומקווים שסוכן יהפוך את הילדה לכוכבת / רינה רוזנברג, דה מרקר
מחפשים קהילה לחגוג בר מצווה? / ynet
מהו מקורו של "מנהג" זריקת ממתקים על נער ה"בר מצווה", בזמן עלייתו לתורה? / ynet
בר מצווה זה לא פורים / אריאנה מלמד לכתבה ב-ynet
בן י"ג למסיבות / טלי פרקש לכתבה ב-ynet
בר מצווה מאוחרת לילדי השואה / יואב פרידמן לכתבה ב-ynet
בר מצווה – המדריך הכולל
על בר המצווה – ברוך שפטרני, דברי מתיקה, סעודה, והמספר 13 / הסוכנות היהודית
בר מצווה | בת מצווה / עתים
בר מצווה – שימושון ומאמרים / בית חב"ד
קריאות ההפטרה והתורה / בר מצווה – המדריך הכולל
טקס בר מצווה ובת מצווה ברוח יהודית חופשית / טקס ישראלי
בר/בת – מצווה / יד ושם
טופס בקשה לתעודת בר מצווה / משרד התיירות
בר מצווה בדורנו כתחנת מעבר בזהות היהודית / הרצל ובלפור חקק, E-mago
על בר המצווה באתר הקבנות הראשית – המועצה הדתית תל אביב-יפו
בר מצווה ובת מצווה בחברה החרדית / אנשים
אתר בני מצוה

אשמח לקבל הערות, תפילות, מידע ועוד בעניין תפילות הנשים בדוא"ל Aliza.lavie@gmail.com למחקרי המשך ולהרחבת השיח באתר


יקירתי הנהדרת, אני מצרפת תמונה (מאוד לא טובה…), שצילמתי אתמול בערב, בחתונה של תלמידה, שלפני החופה מספר חברות שלה ברכו אותה בברכת הדרך. אחת מהן בחרה להקריא לה תפילה מ'תפילת נשים', תוך שהיא מסבירה במילים מרגשות, מה המשמעות של הספר הזה עבורה: "בחרתי לברך אותך, בתפילה מהספר 'תפילת נשים', שהוא עבורי כמעט תנ"ך, בהיותו מחבר אותי חיבור עמוק וחזק לנשים מדהימות, שבמהלך הדורות ביטאו את ציפיותיהן, מחשבותיהן, תחושותיהן ורגשותיהן, בדרך יצירתית של תפילה מרגשת". כשהחברה הזו דיברה, חשבתי בפעם האלף, שמשמעות הוצאת הספר הזה על ידך, היא כל כך רחבה ועמוקה, ולכן היא עוד צריכה להיחקר ! שיהיה לך יום נהדר. מלכה פיוטרקובסקי.


נושא: "ילדי התקווה ממונקץ'"

ח"כ עליזה לביא שלום,
אני פונה אליך בעקבות נאום ביום השואה לפני כשנתיים בו הזכרת את עליזה קליין ממונקץ'. סיפרת עליה שכתבה את הגדת החירות של פסח אך לא זכתה להגיע לשחרור.
בימים אלה אני מרחיבה סרט שביימתי על מונקץ' במסגרת עבודתי בערוץ הראשון בשיתוף עם יד ושם כנראה אותה עליזה מופיעה בסרט משפחתי שנמצא ברשותנו.
אשמח לכל מידע שיש ברשותך
מצרפת לך לינק לסרט

בתודה מראש,

איטה גליקסברג


חג שמח. שתתחיל עבורך שנה של צמיחה ופריחה בעשייה הפרטית והמקצועית.
ושאנחנו כעם, נזכה להנות מההשפעה שלך על חיינו.

תרשי לי לשתף אותך בסיפור שאת מככבת בו. בתי תמר ואני מקבלות את השבת עם תפילת חנה שאימצנו מתוך הספר שלך.
בשבת האחרונה תמר נבחרה ע"י מפקדת מחנה 80 לומר דבר תורה בקידוש בסיום הטירונות. תמר בחרה לספר את סיפורה של חנה בהשראת התפילה. פניתי לחברתי הד"ר תמר קדרי, שמפסלת איתי וביקשתי ממנה חיזוקים על סיפור חנה. ובאותה שבת תמר קדרי השתתפה בכנס יהדות ברומניה. וכשזו נתבקשה ע"י המארגנים לומר דבר תורה, היא בחרה לספר גם את סיפורה של חנה ועל עצמתה של תפילת נשים בפני השגריר ומכובדים רבים.

תבורכי על עבודתך, ותדעי שאת מקור להשראה.
יישר כוח.
חג חירות שמח
שמחה ותמר ברוך.


עליזה, שלום רב.
שמחה לשלוח לך תמונת בתי מעין ביום חתונתה,
בשעת תפילת הכלה ביום חתונתה.
אני רוצה לחלוק איתך את הרגע המאושר והמרגש הזה.
עשי חייל.
שנה טובה
עפרה ארליך
תיאטרון פלייבק "צלע" (מהערב בנהלל)


"תפילת נשים"-איתי לאורך כל הדרך…
כל ערב שבת לפני הדלקת נרות
את הבעל והילדים מברכת כמה ברכות.
בתחילת ההריון כדי שיעבור בלי סיבוכים מיותרים
לקראת סופו, כשסף המתח עולה והתחילו כבר צירים
ב"הפרשות חלה" למינהן עטופה בעוד נשים.
בכניסה לבית החולים שיחזק ה' את שליחיו הנאמנים.
לפני הברית במהלכו ובסופו
מה לא אעשה ע"מ שהקב"ה יאיר דרכנו ודרכו.
כל תפילה, מכל מיגזר ועדה
לא משנה מאיזה עת או תקופה.
העיקר החיבור לבורא יתברך,
אם אפשר גם קצת "השגחה פרטית" ושאותי, רחלי הקטנה, לא ישכח.

תודה עליזה על ספר מבורך!
רחלי שפירא
כפר הרא"ה


עליזה שלום,
שמעתי היום חלק מהרצאתך בבית התפוצות והערתי לך הערה על אופן ניקוד הספר "תפילת נשים".
נושא הניקוד העברי בוער בעצמותיי, ובכל פעם שעיניי מבחינות בשגיאות,
בייחוד בדברי דפוס המופצים בתפוצה רחבה לציבור גדול – אני חשה חובה להעיר על כך.
קראתי את ההקדמה, אך לא השתכנעתי. אין כל חוקיות בספר, ולעניות דעתי, הספר מיועד (למרבית הנשים) להיות יותר שימושי מאשר "תמונת מראה" של ההיסטוריה.
אם אני מחפשת תפילה לזמן מסוים, אני מתכוונת לקרוא מן הספר וממש להתפלל, אין לי כל כוונה או רצון להתבונן על התפילה מבחינה היסטורית ולדעת כיצד ניקדו לפני כך וכך שנים בשגיאות.
השגיאות בספר מפריעות לי כל כך עד כי הפסקתי להתפלל מתוכו ומצאתי ספרי תחינות חלופיים.
אתן לך דוגמה לתפילה ובה כמה שגיאות שלא היה שום טעם להשאיר:
עמוד 127: – "תפילה לעורר זכות האימהות בעת צרה"
שורה 1: יעקב – חסר חולם. בחירך – חסר קמץ בכ"ף סופית.
שורה 2: וברכתה – מדוע הושאר הדגש בבי"ת? הרי היא כבר לא בראש מילה.
שורה 3: תזכור – מדוע בחולם מלא ולא חסר כנדרש?
שורה 4: במקדש – היכן הנקודה הדיאקריטית בשי"ן? זכרנו – לא מנוקד כלל.
שורה 7: לחופתה – מדוע לא בקובוץ? היכן המפיק בה"א הנדרש כל כך להבנה המלאה של משמעות המילה?
שורה 12: ינק – מדוע הנו"ן בקמץ ולא בפתח?
והרשימה יכולה להתארך עוד ועוד על פני עמודים רבים.
אני סבורה שהרצון להציג את התפילה "המקורית" גם במחיר השארת השגיאות הרבות פוגע מאוד בערכו של הספר החשוב הזה, וחבל.
אשמח לייעץ לך בנושא.
ר.


תשובה:

שלום ר.
חבל שלא ציינת בדברייך שתקדימי ותצאי – הייתי מקדימה את הדיון בסוגיה החשובה שהעלית.
אין בליבי עלייך ואני יודעת שדברייך נאמרו בלהט היות והנושא קרוב לליבך.
בדיון המרתק שהתפתח בהרצאה סביב הנושא ובמיוחד הדיון בהגדה של טובי טרקלטאוב – הסכימו כל המשתתפות שטוב שלא שונתה אפילו אות אחת או סימן פיסוק אחד.
אולי תהיה לנו הזדמנות לשוב ולשוחח בנושא – כך או אחרת טוב נעשה אם נחזיר את מרחב הנשי יהודי לכאן ולעכשיו – אל מרחב חיינו הדובר עברית.
שבת שלום וחג שמח,
עליזה


עליזה שלום,
סרט המצגת שלי לעיון נוסף וממוקד יותר. תמי בן גדעון.

במהלך הדיון אתמול על תפילות הנשים חוזרות אל רקמת החיים היהודית – נזכרתי שסידורי התפילה בנוסח עדות המזרח פותחים תדיר בשלוש תפילות הנושאות בשמותיהן של שלוש נשים – 'תיקון לאה', 'תיקון רחל' (כחלק מתפילות תיקון חצות, הנחשבות ליותר מתפילת הסליחות) וכמובן 'תפילת חנה'. לכך יש להוסיף את תפילת 'מי שברך אמותינו' הנהוגה בבתי כנסת אלה בנפרד מתפילת 'מי שברך אבותינו'. כך גם בתפילות ההשכבה. אין זה אומר כי המדובר במרחב שיוויני כמובן, אבל קולן של הנשים נשמע ומשולב כחלק בלתי נפרד מהטקסט הגברי. אינני בטוח שתחת הרוח האורתודוקסית החרדית היו מסודרים הסידורים כך גם היום, ואולי אני טועה.
תודה על ההזדמנות לקחת חלק בשיח המעניין.
ד"ר ניסים לאון


שלום עליזה

אני מבקשת את עזרתך. דודתי, "בחורה" בת 66 החליטה לשחזר את טקס הבת מצווה שלה. היא אמנם חגגה כשהיתה בת 12, ברומא, אך הפעםם היא רוצה לעלות לתורה, (בבית כנסת רפורמי) לקרא בתורה ולשאת דרשה. הפרשה שלה היה וישב, והיא רוצה להתמקד בדמותה של תמר אשת יהודה, באסרטיביות שלה ובהחלטתה לקחת את גורלה בידיה. היא שאלה אותי כמה שאלות שאני מפנה אליך ואולי תוכלי להפנות אותה לחומר קריאה בנושא ו/או כל עזרה נוספת.
שלאותיה הן:
מתי ואיפה נשים התחילו לקרא בתורה
האם יש מקורות הלכתיים שמונעות את זה במפורש.
האם יש מקורות הלכתיים שמצדדת בזה?
תודה רבה על עזרתך
נעמי


תשובה:
היי נעמי,
נושא בת המצווה אצל נשים מבוגרות מאד פופולרי בארה"ב.
כשהיינו בבוסטון השתתפתי בכמה אירועים כאלו קראי: http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1073450.html
נדרשתי לנושא ואף כתבתי מאמר מתמצת ובהיר שירחיב את היריעה: https://alizalavie.com/hebrew/publicationskmomalka.html
ספר מרתק העוסק כולו בנושא הוא ספרו של הרב שפרבר – דרכה של הלכה: http://www.kotar.co.il/KotarApp/Viewer.aspx?nBookID=93228480#1.0.0.fitpage
על פסיקתו של הרב עובדיה בעניין קריאת מגילה – צעד חשוב: http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jhtml?itemNo=1067697
בהצלחה,
עליזה


שלום לך עליזה,
בשבוע שעבר התקיימה מסיבת האירוסין של בני הבכור (חייל בן 20!) עם בחירת ליבו.
בסוף הברכה שברכתי את בני הזוג, פתחתי את "תפילת נשים" ואמרתי לפני כל המסובים את "תפילת החמות" שחיברה שולמית אייזנבך.
המילים שלה התאימו בדיוק לרחשי הלב שלי. תודה על שאפשרת לי להגיע אל המילים הנפלאות ולהכליל אותן בשמחה הגדולה שלנו.

מה מתקדם עם הספר החדש?
כל טוב ולהשתמע,
ד.


עליזה היקרה,

אני רוצה לחלוק איתך חוויה, רגע עם בני הקטן, לוריא, התרחשות שאותי ריגשה עד דמעות, לפני מס' דקות:
שמי אלונה, אני אמא לשני ילדים בני 8 ו-5, גרושה.

טרם השינה, בכל ערב, אנו קוראים יחד את כל תפילת הלילה – קריאת שמע שעל המיטה. שריי ולוריא יודעים אותה בעל"פ (אנו לא משפחה דתית). נוהג זה התחיל לפני כחצי שנה, לאור כך ששריי ולוריא סבלו מחלומות רעים.

היום בשעה שמונה בערב, לוריא אמר בעל"פ את התפילה, אך לשווא, הוא היה במצוקה של אי יכולת להרדם, היה ממש בבהלה משיר מהגן לפיו צפרדע התגנבה ללול התרנגולות ובלעה אותן. הוא בכה דמעות תנין מכך שלא מצליח לשחרר את הצפרדע ש"דבוקה לו בתוך המוח". ניסיתי כל מיני דרכים יצירתיות אחרי התפילה, אך לשווא. לפתע לוריא הסתכל בי בעיניו הגדולות ואמר: " אמא, אולי תבקשי מאלוהים שיודע לעשות הכל, שיסלק את הצפרדע מהמוח שלי?"

ואני התפללתי, אך מה שיצא מפי היתה תפילה, שיר ערש, עם מילים ומנגינה ודמעות שיצאו מתוך הלב, מתוך המצוקה של הבן שלי:

"אלוהים שבשמים, תן ללוריא שלי לישון בשלווה, ברוגע,

אלוהים שבשמים, תן ללוריא שלי להרדם בשלווה, ברוגע

אלוהים שבשמים, תסלק מלוריא שלי את החלומות הרעים

אלוהים שבשמים, תן ללוריא הצדיק הקטן שלי, לישון בשלווה וברוגע.

הרגשתי אך לוריא שלי שוקע בתרדמה שלווה בין הידיים שלי."

אלונה


שלום,
הספר אכן פונה אל האישה היהודיה בלבד ואישה בכל דת אחרת יכולה לדעתי
לעשות בו שימוש לצרכיה.
אישה היא אכן אישה כי כך נבראה ברצונו של בורא עולם.
הספר מהווה גשר בין האישה יהודיה החפצה בשמירה על צוויונה הדתי-
ההיסטורי אל מול חברה מתפתחת בדינאמיקה מערבית גלובלית.
אני יכוה לומר כי "ברכת אם לבנה החייל" (פאני נוידא) הגשה לאמהות ולחברות
שבנינו סיימו קורס לוחמים בחיל הים וההתרגשות הייתה כה חזקה שלנו האמהות
של המפקדים (בנים/גברים) ושל בני משפחה מין זכר.
כך שלדעתי ד"ר לביא יצרה ספר בקרקע פורייה ותכני הספר נשאבים בשקיקה
ובאהדה רבה.

יישר כוח למחברת ד"ר עליזה לביא.
עליה אלקיים-עבאדי


לד"ר לביא שלום,

רציתי לומר תודה (קצת באיחור) על הערב המרגש והנפלא בביתה של רות פילוסוף בניוטון בסוף השבוע שעבר.
עשית עבודה מאד חשובה עבורנו הנשים, שלמען האמת רק בהרצאה שלך הבנתי לעומק כמה אנרגיה, אמונה ואומץ להליכה נגד הזרם נדרשה ממך.

היום כתבתי לחברה במצוקה והזכרתי את הספר שלך (למטה) – וזה הזכיר לי ששכחתי להודות לך.

אינני יודעת איך אנחנו מגיעים למחוזות עשייה A 9אף אחד לא העלה על הדעת לפני כן, אבל לפעמים קורים נסים, קטנים או גדולים.
לי קרה נס קטן לפני כשנתיים בשדה התעופה, בדרך חזרה מהארץ לבוסטון, שנתקלתי בספר שלך וקניתי אותו לחברה ישראלית מסאן דייגו ולעצמי ומאז הוא ליד המיטה ועוזר ברגעי דאגה ומצוקה. היה נעים לפגוש אותך וכעת הספר חתום ומבורך בכתב ידך.

תודה שוב ובהצלחה בכל!
מחכה לספר הבא!
א.


שלום ד"ר לביא.

אני בונה כעת את ברכתי לבר המצווה של בני שתיערך אי"ה בעוד שבועיים. אני מרגישה שכל העיסוק הוא בעולם הגברי בנושא זה, כולל העלייה שלו לתורה שלא "קשורה" אליי אלא אל העולם הגברי. אשמח אם תפני אותי למקורות זמינים בהם יש התייחסות לתפקידה של האם ביום חשוב זה. אני מכירה את המקורות של חובות האב על הבן וכו' אבל זה לא ממש עונה לי.

תודה ס.


ס. יקרה,
בספרי תפילת נשים יש 2 תפילות מרגשות לאם ביום בר המצווה של בנה.
מבינה את תחושתך. אני כתבתי בפעם הראשונה בחיי תפילה ליום בר המצווה של בני.


עליזה יקרה

רוב תודות. קראתי את התפילות מהספר (למרות שכבר קראתי את מרבית התפילות כשיצא הספר) והן נתנו לי השראה לברכה שכתבתי.

בזמן עיון מחודש בספר, נזכרתי כי אמי – ילידת איטליה – אומרת במוצאי שבת, בזמן שהגברים הולכים לבית הכנסת תפילה שלמדה מאמא שלה. התפילה בנוסח כזה (לצורך ניסוח מדוייק אצטרך לשאול אותה):
"אלוהי אברהם יצחק ויעקב
שמור את עמך ישראל בכל דרכו
יום שבת קודש כי פנה
הכן עלינו הימים הבאים לקראתינו לשלום, לחיים, לברכה, לפרנסה, לכלכלה
לרפואת הגוף
ולרפואת הנפש
למחילת עוונות
ולכל רווח טוב אמן סלה
בזכות אברהם"

ובניגון מיוחד אומרים תפילה זו 3 פעמים כשבכל פעם מחליפים את השורה האחרונה "בזכות יצחק" ו"בזכות יעקב".

שוב תודה
ושבת שלום
ס.

כנסי לאתר www.alizalavie.com
בברכה,
ע.


היי עליזה,

כמו שהבטחתי, אני שולחת לך את המקורות לשיעור שהכנתי ממש ממש בזכותך, ובזכות הספר הנפלא שלך,
שנושאו הוא : המחיר האישי הכבד ששילמה אסתר המלכה על אקט ההצלה שהיא הובילה,
שבמרכזו המצוקה הנוראה שלה המתוארת בגמרא (ראי במקורות), שמסתלקת ממנה השכינה והיא זועקת:
אלי אלי למה עזבתני (מתוך: תהילים כב', מזמור שנוהגים לומר כשיר של יום הפורים – כך תיארת אותו בספרך הנפלא, שכשעיינתי בו בא לי החשק להכין שיעור סביב מצוקה זו …)

בנוסף, אני מצרפת לך כאן לינק למאמר שכתבה חנה פנחסי, ממש בהקשר לנושא השיעור, ושאת חלק ממנו הקראתי במהלך השיעור.

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3683013,00.html

המשיכי לראות ברכה רבה בכל מעשה ידייך,
חיבוק !
מ.


מידע נוסף על פאני נאודה / Jewish Women's Archive


שלום עליזה,
היה נהדר לשמוע אותך שוב ולדעת לא לשכוח ותמיד לזכור כמה חשובה המסורת והחברותא הנשית.
אני מאד אשמח אם תוכלי לשלוח לי קטע קצר מההקדמה של פאני נוידא עבור השיעור שלי מחר. זה חשוב לי כי זה מחזק את הרצון של הנשים הנפלאות הללו להמשיך להתמיד וללמוד עברית – את שפת הקודש.
המון תודה,
ולהתראות
ל.


ההרצאה ששינתה את הקשר שלי ליהדות לטור המלא


שלום עליזה,

יש לי ידיד למיילים, אדם מאד אינטליגנט, איש ספר, ירושלמי לשעבר שהיה המבקר של בנק ישראל.
יצא לנו לדבר על הספר שלך הידוע, והוא סיפר לי שהוא צאצא רחוק רחוק של יצחק לוי מברדיטשב, ואחיו המנוח גם היה נקרא יצחק לוי, והצצתי שנית בספר שלך הבוקר וראיתי שבתודות שלך הודית לבעלך צורי שיהיה בריא, על כך שהביא לתשומת לבך את תפילת הצדיקה פרל אשת הרבי הזה.
העברתי את המידע הזה לידידי דוד דניאלי הנ"ל, שיש לו גם את הספר, אבל לא מצא אותו בינות לערמות הספרים שיש לו, והוא ביקשני להודות לך, אז הנה אני מודה לך בשמו, וגם מאחלת לך הצלחה בהפצת הספר שתורגם לאנגלית, דבר ששמעתי מאביך. ובהזדמנות, ייתכן וארצה לרכוש מהדורה מתורגמת זו, כדי לתתה מתנה לקרובי בטורונטו.
תודה,
ח.


לעליזה ערב טוב ושלום רב,

ידידי דוד דניאלי, אינו מתנגד לפרסם את מה שכתבנו בנוגע לקשר המשפחתי שלו לרבנית פרל ברדיטשב. בהמשך תמצאי עוד כמה שורות ממנו, שאולי תרצי גם אותם לפרסם, תלוי בך.

עליזה – יש לי בקשה קטנה שאני בטוחה שיקח לך דקה לענות לי –
לבני ניר ואשתו דיאנה, נולד ביום שישי בן במז"ט (יש להם 3 קודם ועתה נוסף אחד- שיהיו בריאים). לפני כמה חודשים הם החלו לשמור שבת וכשרות ועוד, ולכלתי היה את הספר שלך – אבל היא מסרה אותו בזמנו, והיא זוכרת שהיא ראתה שם ברכה על הבשמים בנוסח טריפולי (כי הרי בעלי ז"ל – אביהם של בני, היה ממוצא טריפולטני, והיא רוצה לקרוא או משהו כזה, את הברכה על הבשמים, ואני לא מצליחה למצוא זאת בספרך. אז אנא, אני מניחה שאת יודעת למה הכוונה ותוכלי לנווט אותי למספר העמוד (ניסינו באינטרנט ולא הצלחנו [דווקא אתמול את התפילה של הרבנית פרל, כן הצלחתי להעלות בגוגל). בתודה מראש

כל טוב, וכאמור עוד כמה שורות מדוד דניאלי:

ברור שמגיע לך יישר כוח -שיידעת אותי על שם פרל.
ולעליזה – רק שבחים יש לי לה ולעבודתה, גם זאת, אין לי התנגדות שתאשרי לה לפרסם זאת.
שנהיה בריאים.
דוד


לד"ר לביא שלום רב,

רצינו מאוד להודות לך על המפגש המרגש והמרתק ערב חתונתה של מיכלי. ניחוחותיו מלווים אותנו ואנחנו מזכירות אותו בחום. מאחלות לך ולבני ביתך גמר חתימה טובה, אור וברכה,בריאות איתנה ושפע.בברכה חמה א. ומ.


עליזה שלום,

הבנות נהנו מאוד, הבאת סגנון אחר ושונה מהרצאות שהבנות שומעות ופתחת לנו חלון לתוך עולמן של תפילות נשים ונשים מיוחדות מאז ועד היום, תודה רבה לך על כך בשמי בשם צוות ביה"ס והתלמידות שכמובן לא חדלו מלדבר על ההרצאה. מאחלת לך המון הצלחה בהמשך ושתמשיכי לזכות אותנו ועוד רבים אחרים בספרייך.
שנה טובה וגמר חתימה טובה.
א.


שלום עליזה!

את יודעת בוודאי שאסתי תשבי (אמא של גנית), נפטרה, נכון? בכל אופן, מחר בערב יש אזכרה, יום השלושים, ובקשו ממני להעביר לימוד קצר בפתיחה.

וכתבתי על תפילה והסתייעתי רבות בספרך, בגלל שאת מכירה את הדמויות הפועלות, אני שולחת לך את מה שהכנתי.

שנשמע רק בשורות טובות, ונהיה אנחנו ובני ביתנו בריאים תמיד.

שנה טובה

אילה

שלושים לאסתי תשבי זכרה הטוב לברכה
שלושים לאסתי תשבי זכרה הטוב לברכה – מקורות


שאלת גולש לגבי סוגיית "כשרות" הספר ומענה הרב משה עמיאל, מתוך
מוריה, האתר לבית יהודי 

שאלה:

שלום לכבוד הרב,

יצא לי לראות ספר "תפילת נשים" של ד"ר עליזה לביא מבר אילן, הספר ללא שום הסכמה של רב ויש בו לאחר עיון קצר ריח כבד של רפורמיות, וכן הצעות שונות להחלפת נוסחי תפילות מקובלים, הרוח הכללית של הספר מאד פמיניסטית ולא מתאימה לדעת תורה וכך גם נראה הדבר במישור ההלכתי..
הפרסום של הספר עושה גלים בהרבה מקומות ולכן נראה לי שצריך שרב יביע עמדה ברורה לגבי הספר שלא יכשלו ישראל בדבר זה בחושבם שספר זה מדבר בשם חכמי ישראל.

תשובת הרב משה עמיאל:

להערתך החשובה – ראיתי את הספר:

1. אין בו הסכמה – מכיוון שהוא לקט תפילות מן המקור היהודי הראוי.

2. חלילה, בעיון לא "קצר" אלא רחב, לא מצאתי בו כל "ריח" בעייתי. שים לב
למקורות התפילות.

3. חלילה, לא ראיתי בו "הצעות שונות להחלפת נוסחי תפילות מקובלים", אלא רק
חיזוק של תפילות לנשים ע"פ צורכן במעגל החיים.

4. מ"מ, לא ראיתי "שספר זה מדבר בשם חכמי ישראל". הוא דבר בשם תפילות
נשים מן המקורות שהובעו כהבעות תפילה תמימות ומותרות וראויות.


שאלת גולש באתר "כיפה" ותשובת הרב אליעזר אלטשולר לשאלה באתר


ד"ר עליזה לביא שלום,

בהמשך לשיחתנו ביום העיון, רצ"ב פסה"ד בו צוטטה תפילת האם על קבר בנה.
לפסק הדין
בכבוד רב,
א.ד. עו"ד


ד"ר עליזה לביא שלום,

להלן אזכור קטע מתוך הספר תפילת נשים בפסק דין של בית המשפט.
הקטע במודגש.
ע.


המלצה על הספר "תפילת נשים" – תמר מור להמלצה


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר


ד"ר עליזה לביא שלום,

ילדיי לומדים במסגרות מעורבות לחילוניים ודתיים, וכך זכיתי ונחשפתי לספרך "תפילת נשים". הרעיון של הספר ותוכנו מאוד מוצאיחם חן בעיניי ומדברים ללבי.

שאלתי: האם מותר לי לשנות או להתאים טקסטים כאלה למציאות שבה אני חיה? למשל ב"תחינה לאם בעת הבאת בנה אל המלמד". אנחנו מביאות את בנינו ובנותינו אל המלמדות ולא אל המלמדים. אל גן הילדים או לבית הספר ולא אל החדר.

מבחינתי – זכיתי להביאו לשם כדי ללמוד. ולאו דווקא את תורתנו הקדושה וכו'.

תודה מראש ויישר כוח,

א.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

לעליזה שלום,

קבלתי איזו תפילה שאולי תוכלי לעשות בה שמוש כלשהוא…

תפילת שחרית של האישה הבורגנית
מאת: מירב לייבה

ברך אלוקים את היום,
שאדע לנצל אותו עד תום,
שהאוכל יצא טעים,
ובכביסה לא יהיו כתמים,
שלא אזלול ואוכל נכון,
ושארוץ 40 דקות על ההליכון,
שאשתה יום יום 8 כוסות של מים,
שאנוח איזו שעה בצהריים,
שאצליח להתמיד בדיאטה,
ושלא אפסיד את "אודטה",
שהפן יהיה וישאר יפה,
שיישאר לי זמן גם לבית קפה,
שבעלי לא יבלבל לי את המוח,
ושלא יגמר לי בסוף היום הכוח…
שהילדים לא יריבו,
ואליי סוף סוף יקשיבו,
שלא אשכח את אסיפת ההורים,
ושיגידו רק דברים טובים המורים,
שאצלצל לשאול לשלומה של חמותי,
אפילו שהיא קנתה לי טבעת מזהב לא אמיתי,
שלא אגהץ יותר מידי את הוויזה,
כי אחרת בעלי יחטוף עלי קריזה,
שאהיה תמיד רגועה,
ושלא יהיו פקקי תנועה,
שהבוס יעלה לי את השכר,
ויגיד לי "קחי לך חופש מחר",
שאלוקים ישמור על כולנו,
ושירחיק כל רעה מאיתנו,
שלא אעשה מכל פירור סיפור,
שיהיה לי אחלה יום בקיצור,
ב א ה ב ה.

בברכה,
ט.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

עליזה שלום,

ילדתי השבוע בת מקסימה.

מתאוששת מהלידה.

רציתי לומר לך שהתפילות בספר שלך עזרו לי מאד מאד מאד בתוך הטירוף של הצירים.

ילדתי כבר שניים בעבר וזו היתה ברכה גדולה לקרא טקסט של אשה, טקסט עתיק, שאני מתחברת אליו באופן מדוייק ועוזר לי להתפלל ברגעים האלה שזה רק אני ואלוקים שיכול לעשות משהו…

זהו בינתיים אבל נדבר.

ש.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

עליזה שלום,

אני מקוה שהכל בסדר אצלך. לא סיפרתי לך אבל השבוע בל"ג בעומר ישבה חבורת נשים סביב טאבון ואפתה פיתות. קטע מגבש כזה, רוחני וזרוק משהו בתרבות 'הכאילו'. בקיצור, אחר שאפו אמרו הן את נוסח הפרשת חלה. לא מתוך הסידור הישן, אלא מתוך הסידור החדש, כלומר ספרך. הספר יש לציין היה כבר מרופט משהו, על רקע השימוש הערני בו כנראה. שוב אני צריך לומר כי יצרת טקסט קנוני? המציאות מוכיחה זאת.

באשר לספרך. סלחי על הבוטות, אני חושב כי אין כאן הרבה מקום למורכבות. עליזה, זהו טקסט משפיע, משמעותי ומחבר. אני חושב שאת תרומתך לפוליטיקה של הניאו-אורתודוקסיה הפמיניסטית עשית יותר מכל ספר סכולסטי מעיק שיחובר על מגדלים כאלה ואחרים (ודי לחכימא). היתרון של אנשים כמונו (וסלחי לי על המהותנות – אבל יש כאן גם עניין מזרחי) הוא הפרקטיות שלנו, ההבנה שלדרישות לשינוי המציאות יש גם ציבור וקהילה מגוונים, ולכן נדרשים טקטסים מחברים ולא מבדלים. אגב, זוהי גם חוכמתה של החרדיות המזרחית.

נ.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

הי עליזה,

מה שלומכם בתוך הקיץ הלוהט?

כדי שנארגן את הישיבה כך שנוכל להיות כולנו יחד, תוכלי לאמר לי כמה מבני משפחת לביא נפגוש בחתונה?

וחוץ מזה – פכים קטנים. לקראת החינה הקרבה ובאה (חתנה של ביתנו, הוא ממוצא הודי ולפיכך ממתינה לנו חינה הודית ולמי -שכמוני – לא היה מאודו בשום חינה, זו בודאי חוויה), כתבתי ברכה לזוג הצעיר. הוא ממשפחה מסורתית והדרך שלי לחבר את כל הקצוות, היתה להתבסס על אחת מן התפילות המופיעות, איך לא, בספרך. בקיצור: הלכתי, קניתי, קראתי (את כל התפילות, כמעט) וכתבתי, תוך התבססות על אחת מתפילות האם ביום חתונת ביתה. היו לנו, אני חושבת, כמה שיחות בנושא של החיבור שבין אדם (לצורך הענין – אישה) חילוני לבין המטען העצום של היהדות, שרובו, בעל אוריינטציה דתית מובהקת, אך רלוונטי להרבה אורחות חיים. היה לי עונג מן הענין כולו.

דרישת שלום,

מ.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

עליזה,

אני רוצה לשלוח לך בפקס כתבה שפורסמה בעיתון המקומי של מודיעין, על בחורה צעירה, הילה לוין, שנהרגה לפני חודש בתאונת דרכים. אמא של הילה מספרת בכתבה שכמה ימים לפני שקרתה התאונה, הבת שלה ביקשה לקנות לה ספר של ד"ר עליזה לביא "תפילת נשים".

תפילה אחת מהספר, שהיא תפילת אם על קבר הילד, היא רוצה להקריא באזכרה.

בכיתי כשקראתי.

תשלחי לי בבקשה את מספר הפקס שלך… אפקסס לך את הכתבה

ו. ז.


המלצה על הספר מתוך פורום אתר Starmed להמלצה באתר

עליזה שלום,

בשבת האחרונה נפרדנו מחברת קהילה צעירה שזה עתה סיימה את שירותה הצבאי ויצאה בשליחות התנועה המסורתית לאוסטרליה. אמא שלה קראה תפילה לכבודה וציינה שאת הבאת לה אותה מספרך החדש, על פי בקשתה, מספר תפילות המתאימות לאירוע שכזה והיא בחרה אחת מהן. ההתרגשות הייתה גדולה.

פסח שמח, ר.

להזמנת הרצאות שלחו הודעה

ליצירת קשר או להזמנת הרצאות אנא חייגו 03-7208856 או השאירו פרטים ונשיב בהקדם האפשרי


    To book a speaking engagement with Dr. Aliza Lavie please leave your details below